Vi vill göra det rätta – vår Speak-Up Line!

Vi vill göra det rätta! På Billerud strävar vi efter transparens och en hög affärsetisk nivå i allt vi gör. Som ett led i detta uppmuntrar vi rapportering av misstankar om oegentligheter inom eller med koppling till Billerud.

När och hur kan jag rapportera oegentligheter?

Om du tror att du sett, eller har information om, allvarliga oegentligheter inom Billerud kan du rapportera till visselblåsningssystemet. Med oegentligheter menar vi:

  • Korruption;
  • Allvarliga oegentligheter rörande bokföring, internkontroll, revision eller underlättande av skatteflykt:
  • Finansiella bedrägerier eller andra ekonomiska brott;
  • Brott mot konkurrenslagar;
  • Otillåten samverkan med leverantörer, underleverantörer och representanter;
  • Omständigheter som kan medföra säkerhetsrisker som kan äventyra hälsa och säkerhet för anställda, kunder eller miljön;
  • Överträdelser av mänskliga rättigheter (t.ex. användning av barn- eller slavarbete, överträdelser av föreningsfriheten);
  • Maktmissbruk eller missbruk av tjänsteställning i något otillåtet eller bakomliggande syfte;
  • Andra allvarliga oegentligheter som har en avgörande betydelse för Billeruds intressen eller enskildas liv och hälsa, t.ex. allvarliga miljöfaror och allvarliga brott mot företagets uppförandekod eller koncernpolicyer; eller
  • Andra olagliga, oetiska eller olämpliga beteenden och metoder som är av allmänt intresse eller strider mot tillämplig EU-lagstiftning.

Systemet ska inte användas för rapportering av arbetsrelaterade klagomål som endast berör den rapporterande personen eller personer i dennes omedelbara närhet. Systemet ska heller inte användas för generella klagomål eller feedback avseende hur Billerud bedriver sin verksamhet, utan att en oegentlighet kan identifieras.

Du behöver inte ha all fakta om oegentligheten vid tidpunkten för rapportering. Du måste dock rapportera i god tro, dvs. du måste ha skälig anledning att anta att den rapporterade information är sann. Rapportering i ond tro kan i sig utgöra en oegentlighet, särskilt om någon blir felaktigt utpekad för att ha begått en överträdelse

Speak-Up Line

Billeruds “Speak-Up Line” är ett web-baserat visselblåsningsverktyg, som tillhandahålls av en extern leverantör men som sköts av Billerud. Speak-Up Line är tillgänglig på svenska, engelska och andra språk. Endast Speak-Up Line Officers och EVP General Counsel och EVP HR & Communication har tillgång till rapporter i Speak-Up Line. Rapporter skickade till Speak-Up Line behandlas med strikt sekretess.

Det är möjligt att rapportera anonymt till Speak-Up Line, om visselblåsaren så önskar. När en rapport har registrerats får visselblåsaren ett unikt lösenord som möjliggör säkert och konfidentiell kommunikation med Speak-Up Line Officer.

Speak-Up Line är tillgänglig här: https://report.whistleb.com/en/billerud.

Personuppgifter som hanteras inom visselblåsningsprocessen skyddas och raderas när de inte längre behövs enligt tillämplig dataskyddslagstiftning och interna regler. Billeruds Integritetsmeddelande avseende visselblåsning hittar du HÄR.

Skydd av visselblåsare

Personer som rapporterar enligt Billeruds visselblåsningssystem är skyddade mot repressalier och negativa konsekvenser. Det är en allvarlig överträdelse att straffa någon som har rapporterat i god tro.

Extern rapportering

Billerud uppmuntrar rapportering till de interna kanalerna. Det är dock också möjligt att rapportera via externa kanaler som etablerats av behöriga lokala myndigheter eller externa kanaler som etablerats av behöriga institutioner, organ, kontor eller byråer inom Europeiska unionen (”EU-myndighet”). 

Vid rapportering via en extern kanal, som upprättats av en behörig lokal myndighet eller EU-myndighet kommer den relevanta myndigheten att ha rutiner för den externa kanalen och för mottagande av och uppföljning av rapporter.

Information om externa rapporteringskanaler finns att tillgå från respektive sådan relevant myndighet. I Sverige finns en lista över lokala myndigheter som en bilaga till Förordning (2021:949) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, tillgänglig på Riksdagens hemsida, www.riksdagen.se. Information om extern rapportering i Finland och Lettland finns tillgänglig i dessa länder.