Hållbar skogsråvara
Skogens virkesråvara är en förutsättning för att vi ska kunna ersätta ändliga resurser med förnybara material och ställa om till ett cirkulärt, hållbart samhälle. Men för att skogen ska räcka till och må bra måste vi sköta och bruka den på ett ansvarsfullt sätt.
Skogens förnybara råvara är vår viktigaste resurs. Vi strävar efter att hämta vårt fiber-råmaterial så nära våra produktionsenheter som möjligt. Vår svenska och nordiska verksamheten anskaffar nästan all vedråvaran från de nordiska och baltiska länderna, medan vår amerikanska verksamhet anskaffar huvudsakligen från närliggande delstater.
Fibern måste härstamma från skogar som förvaltas genom erkända hållbara skogsbruksmetoder, innefattande noggrann planering ur ett långsiktigt perspektiv. Ansvarsfullt skötta skogar innebär aktivt skogsbruk med hög tillväxt och där hänsyn tas till biologisk mångfald och sociala värden, samt en förstärkt klimatnytta.
Certifiering garanterar hållbart skogsbruk
Omkring tre fjärdedelar av råvaran in till svenska industrier kommer från svenska skogar och råvara till våra amerikanska bruk härstammar från USA och Kanada. Billerud har rutiner och riktlinjer för att undvika att virkesinköp kommer från avverkningar som är illegala, från skogar med höga bevarandevärden, där det finns allvarliga sociala konflikter eller där avverkningarna kan bidra till avskogning.
Nationella lagar och regleringar för skogsbruk utgör en lägsta nivå för Billerud. Vi är tredjepartscertifierade enligt spårbarhetsstandarder fastslagna av Forest Stewardship Council® (FSC®), Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) och i Nordamerika Sustainable Forestry Initiative® (SFI®).
Billeruds system för due diligence-granskning säkerställer att alla inköp följer rutinerna i FSC Controlled Wood, Controlled Sources i PEFC:s spårbarhetsstandard, EU:s timmerlagstiftning EUTR och USA:s timmerlagstiftning Lacey Act.
Se våra certifikat och direktiv för skogsbruk
Skogen och klimatet
Aktivt skogsbruk är bra för klimatet
Yngre träd växer mer och snabbare än äldre träd, därför binder de yngre träden mer koldioxid. Cirka 25 miljoner ton koldioxid binds i den svenska skogen varje år. Skogen bidrar med klimatsmart vedråvara som kan ersätta fossila och ändliga material. Därför är aktivt skogsbruk klimateffektivt och bra för en hållbar framtid.
Koldioxidinlagring och -utsläpp under skogens cykel
Biologisk mångfald i skogsbruket idag
Billerud vidtar åtgärder för att skydda värdefulla livsmiljöer så att naturligt förekommande växter och djur kan fortsätta att leva i skogsmiljön. För vårt nordiska och europeiska skogsbruk erbjuder vi tjänster inom skogsskötsel för svenska skogsägare. Med hjälp av tydliga målsättningar och handlingsplaner följer Billerud noggrant upp sitt arbete för att värna och bevara den biologiska mångfalden i skogen.
Några viktiga indirekta åtgärder som vi arbetar med för att gynna den biologiska mångfalden i skogen är:
- Skogen växer långsamt och avverkas när den är omkring 100 år gammal. Efter avverkning etableras alltid ny skog.
- Vid avverkning lämnas samtliga döda träd och högstubbar skapas för att värna och nyskapa död ved i skogen, något som insekter, svampar och smådjur behöver för sin överlevnad.
- Röjning och gallring görs planerat så att de träd som är kvar ska få mer plats att växa.
- Så kallade kantzoner skapas och bevaras vid behov vid alla åtgärder, vilket skyddar ekologin intill vattendrag eller andra känsliga biotoper.
- Lövträd gynnas, vilket främjar djur- och växtlivet och kan även göra att skogen klarar till exempel stormar bättre.
- Enskilda hotade arter värnas. Några exempel som vi arbetar med är Guckusko, rovfågelbon för duvhök och knärot.
- I det FSC®-certifierade skogsbruket sätts minst 10 % av den produktiva skogsmarksmarksarealen av för naturvårdsändamål eller av sociala skäl.
- Naturvårdsbränningar genomförs för att gynna den brandberoende biologiska mångfalden.
I tabellen nedan redovisas en del av resultatet av uppföljning av indirekta åtgärder för att gynna den biologiska mångfalden inom den egna skogsförvaltningen för 2023.
Indikatorer på biologisk mångfald | Resultat 2023 (2022) |
Andel trakter med godkända kantzoner | 93 % (90 %) |
Andel godkänd kantzonsyta | 100 % (90 %) |
Andel godkänd hantering av hänsynskrävande biotoper | 97 % (94 %) |
Andel godkänd areal hänsynskrävande biotoper | 98.5 % (98.8 %) |
Andel rätt hantering högstubbar | 91 % (92 %) |
Andel rätt hantering gröna träd/levande träd/evighetsträd | 96 % (93 %) |
Andel rätt hantering öppna ytor | 97 % (98 %) |
Andel rätt hantering kulturlämningar | 95 % (100 %) |
Andel trakter utan körskador med stor och måttlig påverkan | 93 % (90 %) |
Vad vi gör med ett träd?
När Billerud avverkat ett träd, använder vi det så effektivt och klokt som möjligt. De delarna av stammen med störst diameter och högst kvalitet levereras till sågverken och de klenare delarna använder vi i vår pappers- och kartongproduktion. Bark och andra biprodukter används som bränsle i bolagets anläggningar.