Höjdpunkter från årets hållbarhetsrapport
På Billerud är hållbarhet en central del av vår verksamhet, och vi arbetar för att den ska genomsyra allt vi gör. Vi vill vara transparenta med både framsteg och utmaningar, och vår hållbarhetsrapport hjälper oss att följa upp vårt arbete samt dela det med våra kunder, samarbetspartners och andra intressenter. I samband med årsredovisningen presenterar vi årets hållbarhetsrapport – här är några av de viktigaste höjdpunkterna.

– Vi tror på att det som mäts blir gjort och vi är engagerade i att driva hållbarhetsagendan genom transparent och begriplig hållbarhetsrapportering, som visar våra framsteg såväl som våra utmaningar, säger Ulrika Wedberg, EVP Sustainability & Public Affairs.
– Vi har valt att frivilligt följa det nya EU-direktivet och de nya standarderna för hållbarhetsrapportering, CSRD och ESRS, trots att Sverige har skjutit upp dess införande i svensk lag. Genom att rapportera enligt alla ESRS-standarder vill vi öka transparensen, engagemanget kring hållbarhetsfrågor och göra det enklare för våra kunder och partners att förstå våra resultat och strategiska prioriteringar för att kunna jämföra oss med andra företag, fortsätter Ulrika Wedberg.
Framsteg inom klimatarbetet
Under 2024 fick Billerud sina nya klimatmål för 2030 godkända av Science Based Targets initiative (SBTi). Vi har satt ambitiösa mål för att minska våra utsläpp:
- Scope 1 & 2: Minska CO₂e -utsläppen med 42 % till 2030, i linje med 1,5°C-målet.
- Scope 3: Minska CO₂e -utsläppen med 25 %, vilket ligger väl under 2°C-målet.
Vårt långsiktiga mål är att nå nettonollutsläpp genom att minska våra totala Scope 1-3-utsläpp med 90%.
Av de 42% minskning som krävs i scope 1 och 2 från 2022 till 2030 har vi redan till slutet av 2024 minskat med drygt 20% om vi bortser från volymrelaterad minskning. Vi ligger alltså väldigt bra till för att nå våra mål till 2030 även om de fortsatta minskningarna kräver betydande investeringar.
Våra europeiska bruk är redan 98 % fossilfria. Under 2024 minskade vi vår energiintensitet genom ökad stabilitet i produktionen och mer effektiv energianvändning. Ambitionen är att nå 100 % fossilfri produktion.
I Nordamerika har vi fasat ut den återstående kolanvändningen och i princip all inköpt energi till våra massa- och pappersbruk är nu fossilfri. Förbättringar inom produktionsprocesser och vatten- och energihantering har bidragit till minskade utsläpp.
Optimerad vattenanvändning
Vi använder vatten i ett flertal processer, bland annat för att tvätta massa och för att späda ut massa vid våra pappers- och kartongmaskiner. Vatten återanvänds flera gånger innan det blir avloppsvatten, och endast 2–5 % konsumeras genom avdunstning eller i våra produkter. Våra anläggningar ligger vid vattendrag, vilket gör att vi kan använda ytvatten utan större påverkan på vattenflödet.
Vi närmar oss vårt långsiktiga mål för 2030 genom att minska avloppsvattenflödet från våra processer. Vårt europeiska mål är att minska avloppsvattenflödet till reningsverk med 10 % jämfört med 2020, vilket bidrar till minskade utsläpp till vatten och mer effektiv vattenanvändning i produktionen.
För att stödja detta har vi skapat en vatteninvesteringsfond, som är aktiv från och med 2025. Den ska finansiera projekt som minskar avloppsvattenflödet och är en nyckelåtgärd i vår strategi.
Mellan 2020 och 2024 minskade våra processutsläpp med 7,9 % jämfört med 2020. Vi nådde dock inte vårt kortsiktiga mål att minska avloppsvatten till reningsverk med 1 % under 2024, främst på grund av att vissa projekt gav lägre resultat än väntat och andra skjutits upp.
Vi arbetar kontinuerligt för att säkerställa att alla våra anläggningar efterlever miljövillkoren som finns i gällande produktionstillstånd. Utöver detta genomförde vi flera förbättringar under 2024, bland annat:
- Installation av nya slampressar i Skärblacka, vilket minskar mängden avloppsvatten
- Uppgradering av tvättutrustning i Gävle, vilket minskar avloppsvattenflödet från produktionen
Våra nordamerikanska verksamheter arbetar också aktivt med vattenhantering, och vi siktar på att införa ett vattenmål som omfattar alla Billeruds produktionsenheter.
Resurseffektiv produktion
Vi arbetar aktivt för att minska avfall och använda resurser mer effektivt genom cirkulära lösningar, bland annat genom kemikalieåtervinning och återanvändning av biprodukter i produktionen.

Billerud strävar efter att begränsa sin klimatpåverkan genom att ersätta material och kemikalier i produktionen med förnybara alternativ som är anpassade för vår bransch och vårt produktutbud. Under 2024 återvann vi över 79 % av de kemikalier vi använder i produktionen, vilket bidrar till minskad miljöpåverkan och en mer resurseffektiv process.
Vi ser även till att våra biprodukter kommer till nytta i andra processer och industrier. En biprodukt är tvål från produktionen som inom vår europeiska verksamhet omvandlas till råtallolja (CTO) – en värdefull råvara för biodrivmedel och kemikalieproduktion.
I Nordamerika säljer vi terpentin, som återvinns ur trä under massaprocessen, till företag som använder det som råmaterial i parfym, rengöringsprodukter och andra kemiska tillämpningar. Dessutom säljer vi obehandlad tvål till tredje part för vidare bearbetning, vilket säkerställer att vi tar tillvara på så många biprodukter som möjligt och maximerar resurseffektiviteten.
– Hur vi mäter och följer upp vårt hållbarhetsarbete är en viktig del i arbetet för att uppnå de strategiska målen i Way forward. Vi tar ansvar för att leda branschen mot 1,5 °C-målet genom att minska våra utsläpp med cirka 430 000 ton CO₂e mellan 2022 och 2030. Men vi stannar inte där – vår vision är att nå Net Zero till 2040. Genom transparens, innovation och ambitiösa mål vill vi driva på utvecklingen mot en mer hållbar industri och framtid, avslutar Ulrika Wedberg.
Läs även hela Års- och hållbarhetsrapporten 2024.
Rapportering enligt CSRD och ESRS
2024 markerar Billeruds första år av rapportering enligt Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) och de europeiska hållbarhetsrapporteringsstandarderna (ESRS). ESRS är en ny uppsättning riktlinjer som fastställer hur hållbarhetsrelaterade frågor ska redovisas – vilka ämnen som ska inkluderas, vilka data som ska analyseras och vilka metoder som ska tillämpas.
Utöver den allmänna rapporteringsstandarden följer Billerud samtliga tio ämnesspecifika standarder, som omfattar en bred palett av områden inom miljö, socialt ansvar och styrning (ESG) – från klimatpåverkan och säkerhet till cirkularitet och biologisk mångfald.
En betydande förbättring jämfört med tidigare år är ett ökat fokus på att integrera Nordamerika i de rapporterade måtten. Vi strävar efter att tillämpa enhetliga definitioner, rapporteringsstrukturer och metoder för vår europeiska och nordamerikanska verksamhet. Denna rapport representerar ett viktigt steg i den riktningen.