Regulatorisk
Pressmeddelande
24 okt 2024, 7:00 CET

Delårsrapport januari–september 2024

Stabilt resultat med tillväxt och ökad lönsamhet i båda regionerna

Huvudbudskap

•    Organisk och valutajusterad försäljningstillväxt på 9%

•    Stark vinståterhämtning i Region Europa

•    Ännu ett utmärkt kvartal för Region Nordamerika

•    Pris- och mixförbättringar motverkade till fullo kostnadsinflationen

•    Fortsatt god fart för effektivitetsförbättringsprogrammet

 

Kvartalsdata

•    Nettoomsättningen ökade med 6% till MSEK 10 798 (10 210)

•    Justerat EBITDA* MSEK 1 555 (1 167)

•    Justerad EBITDA-marginal 14% (11)

•    Rörelseresultat MSEK 851 (415)

•    Periodens resultat MSEK 565 (656)

•    Resultat per aktie SEK 2,27 (2,64)
 

Utsikter för Q4

•    Svagare efterfrågan och prispress i Europa

•    Stabila marknadsförhållanden i Nordamerika

•    Ökade insatskostnader

 

VD har ordet

Det tredje kvartalet var ytterligare ett stabilt kvartal för Billerud. Som vi hade planerat växte nettoomsättningen, och lönsamheten förbättrades i båda regionerna. Den positiva lönsamhetsutvecklingen som vi har sett från början av året fortsatte. Koncernens EBITDA-marginal landade på 14%, vårt starkaste resultat sedan det fjärde kvartalet 2022. Stabiliteten i produktionen var god under kvartalet och våra planerade underhållsstopp vid tre bruk gick enligt plan.

Region Nordamerika levererade återigen ett utmärkt finansiellt resultat med tvåsiffrig försäljningstillväxt och en EBITDA-marginal på 18%. Alla våra kategorier i USA bidrog till det starka resultatet. I Region Europa fortsatte våra fiberkostnader att öka, medan de flesta övriga insatskostnader minskade. Även under detta kvartal kunde vi framgångsrikt motverka kostnadsinflationen genom proaktiv prissättning och portföljhantering för Europa. Detta är helt avgörande och det kommer fortsätta att vara en av våra högsta prioriteringar framöver. Region Europa nådde en EBITDA-marginal på 16%, den högsta lönsamheten på två år.

Vårt effektivitetsförbättringsprogram fortsätter att leverera strukturella besparingar. Ett disciplinerat arbete med att eliminera extrempriser i kundbasen samt att öka våra fältinköp av massaved i närheten av våra svenska bruk skapar positiva effekter. Minskningen av 350 tjänster i hela företaget, som meddelades för ett år sedan, har gått bra och är nu nära att slutföras. Vi är på god väg att överträffa årets mål för effektivitetsförbättringsprogrammet om en EBITDA-höjning på MSEK 700 jämfört med 2023.

Marknadssentimentet förbättrades något i det tredje kvartalet som vi hade väntat oss. Nu ser vi dock att efterfrågan inom flera av våra kartong- och förpackningspapperskategorier blir svagare. Den underliggande konsumtionen av varor och förpackningar ligger för tillfället under de långsiktiga tillväxtförväntningarna. Detta gäller särskilt för Region Europa. Vi förväntar oss därför en period av svagare volymefterfrågan och prispress för de flesta av våra produktkategorier. Men eftersom insatskostnaderna inte sjunker kommer vi göra vårt yttersta för att skydda marginalerna genom att fortsätta vårt obevekliga fokus på pris- och mixhantering. Vi kommer att driva värde framför volym i hela företaget och tillämpa ett flexibelt tankesätt vad gäller vår produktionsplan.

Det nuvarande marknadssentimentet i USA är i jämförelse mer stabilt, med den underliggande konsumtionen i ett något bättre skick. För fjärde kvartalet förutser vi stabila marknadsförhållanden i Nordamerika, med bibehållna priser för grafiskt papper och specialpapper samt i stort sett oförändrade insatskostnader. Vårt grafiska papper har fått en stark start på kvartalet i spåren av det kommande presidentvalet och Billerud har en bra position som det självklara valet för inhemskt producerat material. För vår lövträmassa av lönn såg vi en betydande prispress under tredje kvartalet och det förväntas fortsätta mot slutet av året.

Vi fortsätter att fokusera på ett fåtal och utvalda prioriteringar för återstoden av 2024:

  • Genomföra vår reviderade europeiska strategi för att motverka de strukturellt högre vedkostnaderna
  • Leverera vårt effektivitetsförbättringsprogram
  • Förbereda oss för strategiska investeringsprojekt

Vi och vår joint venture-partner Viken Skog AS blev förvånade och besvikna över att vår ansökan om miljötillstånd i Follum fick avslag. Vi är säkra på vår konsekvensanalys av projektet och kommer att överklaga detta beslut. Vår plan att starta produktion av blekt kemisk-termomekanisk massa (BCTMP) vid denna befintliga produktionsanläggning får stöd av lokalsamhället och vi har goda förhoppningar om att tillståndet kommer att beviljas.

Mycket har förändrats sedan vi arrangerade vår senaste kapitalmarknadsdag i november 2021. Vi har förvärvat Verso och premisserna för den nordiska massa- och pappersindustrin har förändrats dramatiskt sedan Rysslands krig mot Ukraina. Vi har tagit fram en gedigen och spännande plan för båda våra regioner, och vi ser fram emot att välkomna er på vår kapitalmarknadsdag den 2 december för att presentera vår ”Way Forward” och nästa kapitel för Billerud.
 

Ivar Vatne
VD och koncernchef
 

Tredje kvartalet

Försäljning och resultat

Nettoomsättningen för det tredje kvartalet ökade med 6% till MSEK 10 798 (10 210). Valutakursförändringar hade en negativ påverkan om 2%. Den organiska* och valutaneutrala nettoomsättningen ökade med 9%, främst på grund av högre försäljningspriser i Europa och ökade försäljningsvolymer i Nordamerika jämfört med föregående år. Koncernens totala försäljningsvolymer var 898 kton (890), negativt påverkade av begränsningar av produktionen i Region Nordamerika.

Justerat EBITDA uppgick till MSEK 1 555 (1 167), motsvarande en marginal på 14% (11). Koncernens resultat ökade främst på grund av en högre nettoomsättning, gynnsamma mixförändringar och effektiviseringsvinster, som bara delvis motverkades av högre insatskostnader. Årliga underhållsstopp genomfördes under det tredje kvartalet vid bruken i Gävle, Karlsborg och Escanaba med en total kostnadspåverkan om MSEK 348.

Inga jämförelsestörande poster redovisades under det tredje kvartalet 2024 (-55). Jämförelsestörande poster under det tredje kvartalet 2023 om totalt MSEK -55 innefattade en realisationsvinst från avyttringen av Managed Packaging om MSEK 23, en kostnadspost hänförlig till en nedskrivning av aktier i Paper Bottle Company AS om MSEK 52 och omstruktureringskostnader gällande avgångsvederlag till ledningen om MSEK 26.
 

Marknadsutveckling och utsikter

Under tredje kvartalet förbättrades marknadsförhållandena något för Billeruds pappers- och kartongproduktkategorier utom vätskekartong, där marknadsförutsättningarna var stabila på en normal nivå. Prisökningar genomfördes för säck- och kraftpapper, containerboard och förpacknings-kartong. Priserna var oförändrade för vätskekartong, grafiskt papper och specialpapper, medan priserna för avsalumassa sjönk under kvartalet.

För det fjärde kvartalet 2024 förväntar sig Billerud svagare efterfrågan och prispress för de flesta kategorierna i Region Europa, det vill säga säck- och kraftpapper, containerboard och förpackningskartong. Marknadsförhållandena förväntas vara stabila för vätskekartong, grafiskt papper och special-papper. Insatskostnaderna förväntas öka, främst på grund av högre vedpriser i Norden och ökade energikostnader. Priset på avsalumassa väntas ha en negativ påverkan.


Händelser under kvartalet

Den 1 juli tillträdde tjänsten Gert Larsson som SVP Operations, Billerud Europe och tog plats i koncernledningen. Gert Larsson har tidigare varit SVP och Head of Operations för Packaging Material-divisionen inom Stora Enso samt EVP, Hiab Products på Cargotec.

Den 9 september fick Billerud Viken AS, det joint venture som har bildats av Billerud och den norska skogsföreningen Viken Skog AS, avslag på sin ansökan om miljötillstånd för att producera blekt kemisk-termomekanisk massa (BCTMP) i Follum i Norge från den norska miljömyndigheten. Billerud Viken AS har beslutat att överklaga beslutet. Ett miljötillstånd är en nödvändig förutsättning för att planerna på att starta BCTMP-produktion i Follum ska kunna förverkligas.

Den 18 september utsågs Doug Schwartz till President Billerud North America och tog plats i koncernledningen. Doug Schwartz har stor erfarenhet från den amerikanska skogs- och pappersindustrin, bland annat från ledande roller inom International Paper och Champion International Corporation. Han kommer närmast från tjänsten som Vice President and General Manager på Sonoco.
 

Händelser efter kvartalet

Den 1 oktober avtalade Billerud om en överföring av pensionsförpliktelser och tillhörande tillgångar i USA, vilket förväntas resultera i en positiv resultateffekt om cirka MUSD 25. Överföringen av pensionsförpliktelserna har ingen kassaflödespåvekan. Resultateffekten kommer att redovisas som en jämförelsestörande post i rörelsesegmentet Övrigt i det fjärde kvartalet 2024.

Matthew Hirst, President Billerud Europe, har valt att lämna Billerud av personliga skäl. Han kommer att vara kvar i sin roll fram till den 31 januari 2025. Rekryteringen av en ny President Billerud Europe påbörjas omgående. 

 

* För nyckeltal och en avstämning av alternativa resultatmått inklusive justerat EBITDA, justerat rörelseresultat, justerad EBITDA-marginal, justerad rörelsemarginal, justerad ROCE och räntebärande nettoskuld/justerat EBITDA, se sidorna 15-17.

 

För mer information:
Andrei Krés, CFO, +46 8 553 335 72
Lena Schattauer, Director Investor Relations, +46 8 553 335 10
ir@billerud.com

 

Denna information utgjorde innan offentliggörandet insiderinformation. Informationen är sådan som Billerud AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande den 24 oktober 2024 kl. 7.00 via ovanstående kontaktpersoner.