Årsplanering

Den som äger skog behöver inte gå sysslolös. Planera dina åtgärder efter säsong så får du ut det mesta möjliga av din skog – både vad gäller nytta och nöje.

Röda smultron.

Vår

Ut med virket före kläckning. Enligt Skogsvårdslagen ska virke som avverkats under vintern vara ute ur skogen före den 15 juni i södra och mellersta Sverige och före den 15 juli i de norra delarna av landet. Många skadeinsekter ynglar under barken i färsk ved. Genom att ta ut virket ur skogen innan de nya baggarna kläcks, kan antalet skadegörare hållas nere. Ta kontakt med din virkesköpare så hjälper vi dig att få ut virket i tid.

Vårtid är vedtid. Våren är den bästa tiden att klyva veden innan sommarfukten kommer. När veden är kluven ska den staplas utomhus för torkning och efter den första sommaren kan den tas in. Ved bör torka minst ett år innan den används. Ek, ask, bok och björk är bra träd att elda med. Regeln lyder: ju tyngre vedklabbe desto mer massa och därmed mer energi i brasan.

4 maj sista dag att deklarera. Den sista dagen för att lämna in deklarationen närmar sig och nu är det hög tid att samla ihop kvitton och avräkningar. Att boka tid med en revisor är ett bra sätt att få ut det bästa av din skog.

Sommar

Inte tid för skogsarbete. Den varmaste årstiden är härlig tycker de flesta men det kan också vara en besvärlig tid för de som vill arbeta i skogen. Alltför varma dagar blir det svettigt att hugga ved eller röja ungskog. Det kan också vara svårt att hugga eget virke och sälja som leveransvirke då virket snabbt måste in till industrin för att inte förlora sin fina kvalitet.

Gör plats för jakt och bär. Börja planera höstjakten redan nu genom att röja och märka ut jaktpass och tömma frysen! Även sämre delar av älgen går att grilla; skär den i tunna skivor, trä upp på grillspett och marinera. Koka en chutney på de frysta bären och servera till. Avsluta middagen med en bärpaj med glass.

Höst

Markberedning eller plantering. Det är höst och skogsvårdsäsongen är snart över. Det är dags att följa upp vad som har blivit gjort. Har du markberett i år? Då är det bra att redan nu beställa plantor som ska planteras till våren. Har det senaste hygget fått sin "vila" i sommar? I så fall är det tid att avtala om markberedning till nästa sommar.

Avverka i vinter. Nu är hög tid att börja planera vinterns avverkningar. Till exempel måste nödvändig trampning av vägar planeras och om myrar ska passeras måste passagen förberedas. Området ska vara väl underväxtröjt, vägarna framkomliga och kanske måste du förbereda en överfart vid ett blött parti. När köldgraderna kommer är det säkrast att påbörja arbetet direkt för att minimera risken att vägen inte fryser och att bärigheten är otillräcklig.

Vinter

Tid för planering. Nu är vintern och julen snart här och kanske även några dagars ledighet som ger möjlighet att få njuta av den egna marken och varva innesittandet med vedhuggning, snöskottning eller skidåkning. Mörka vinterkvällar framför brasan är en bra tid att summera året som gått och börja se framåt mot nästa. Skogen mår väl av långsiktig planering och skötsel.

Gå igenom skogsbruksplanen. Om du har en skogsbruksplan är det en bra tid att gå igenom den. Boka in ett möte med din virkesköpare på Billerud om du vill ha någon att bolla med. Då kan ni tillsammans gå igenom kommande åtgärder. Kanske är det dags att planera in röjning, gallring eller markberedning?

Årsbesked på gång. Snart kommer också årsbeskeden från Billerud på utförda åtgärder. Din virkesköpare kan hjälpa dig att uppdatera skogsbruksplanen utifrån det som är gjort så att du får en aktuell plan inför nästa år. 

Missa inte

Man i skogen med mätverktyg som lyfter på kepsen.

Rådfråga en virkesköpare

Hos Billerud får du en personlig virkesköpare som du kan diskutera alla skogsåtgärder med. Kontakta din virkesköpare.
Fritid i skogen

Möt vintern i snöskor

Med snöskor tar man sig smidigt fram i vinterlandskapet, även på otrampade stigar. Fler och fler upptäcker det enkla sättet att ta sig ut i skog...
Sjö med is och snöiga granar i skymningen.

Koll på ekonomin i Skogsbrukswebben

Ta hand om din skog digitalt via webben eller en app. Här kan du läsa mer och skaffa dig en inloggning till Skogsbrukswebben.