• Fritid i skogen

Det våras för sälgen

Snart är tiden inne för ett av våra säkraste vårtecken. Videungens knoppar präglar landskapet långt innan många andra träd har vaknat.

Foto: Istock

När solen kryper fram och videkissarna slagit ut börjar det surra bland grenarna. På våren är sälgens blommor – som också kallas för ”vårens frukost” – en av de viktigaste födokällorna för humlor, bin och andra pollinatörer som behöver näring för att bygga upp sina samhällen efter vintern. Insekterna blir i sin tur mat till fåglar och är en del av ett viktigt kretslopp.
– Sälgen har tidigare blivit lite styvmoderligt behandlad och ofta röjts eller gallrats bort. Men nu har medvetenheten ökat om vilken betydelse sälgen har och den bevaras i mycket större utsträckning, säger Cajsa Björkén, naturvårdare på Upplandsstiftelsen.

En gammal sälg erbjuder dessutom hem åt en mängd arter. Trädets skrovliga bark, ihåliga stammar och torra grenar skapar livsutrymme för skalbaggar, mossor, lavar och svampar. Den fridlysta dofttickan är till exempel helt knuten till sälgen. Detta gör att sälgen fungerar som ett litet ekosystem i sig själv.
– Den gamla sälgen kan få torra grenar och se lite skräpig ut men många arter lever här, den ska inte beskäras, säger Cajsa.

Sälgen är ett pionjärträd, vilket betyder att den snabbt etablerar sig i öppna marker. Den trivs bäst i soliga lägen, gärna längs skogsbryn eller i betesmarker. Sälg kommer också ofta upp efter brand. För att bevara sälgen i skogslandskapet kan utvalda träd lämnas kvar vid röjning, gallring och avverkning.
– Ibland kan det vara svårt att få upp sälg, den är betesbegärlig och kan behöva stängslas in, förklarar Cajsa. Den knäcks också ganska lätt och trivs med några träd runtomkring som vindskydd.

Även om sälgen kanske inte har så stort ekonomiskt värde i skogsbruket är det ett oerhört värdefullt träd.
– Ett tips är att spara de sälgar man har på sin mark och låta dem bli evighetsträd, det bidrar till att skapa en levande skog som gynnar både växter, svampar, djur och människor. Dessutom är det underbart att ställa sig under en sälg på våren och lyssna på surret av humlor och bin, säger Cajsa.

Om sälgen

  • Sälgen börjar blomma när den är cirka två meter hög. Den fullvuxna sälgen blir omkring 15 meter hög.
  • Sälgen är en av 36 videarter i Sverige. Alla viden heter Salix på latin, men variationen i utseende och levnadssätt är stor.
  • Skogar med mycket sälg har färre betesskador på tall eftersom djuren föredrar sälgen.
  • Sälgen är först ut att blomma på våren. Utan dess protein- och energirika pollen och nektar skulle humlor och bin ha svårt att överleva de första vårveckorna.

Läs mer

Fritid i skogen

Det våras för sälgen

Snart är tiden inne för ett av våra säkraste vårtecken. Videungens knoppar präglar landskapet långt innan många andra träd har vaknat.
Fritid i skogen

Möt vintern i snöskor

Med snöskor tar man sig smidigt fram i vinterlandskapet, även på otrampade stigar. Fler och fler upptäcker det enkla sättet att ta sig ut i skog...
Fritid i skogen

Växter som ger färg

Låt skogens växter ge färg och mönster till tyg, garn eller trä. Det urgamla hantverket – där endast fantasin sätter gränser – är på uppsving.