- Fritid i skogen
Växter som ger färg
Låt skogens växter ge färg och mönster till tyg, garn eller trä. Det urgamla hantverket – där endast fantasin sätter gränser – är på uppsving.
Människan har i alla tider smyckat sina kläder och textilier med färg och mönster från växter. Karin Alice Bjurström är textilkonstnär och modedesigner. Efter flera år i modebranschen sökte hon sig till ett mer hållbart arbetssätt där hantverk och småskalighet kommer i första hand.
– Jag vill visa att det går att skapa sprakande färger och mönster helt utan kemikalier. Alla naturliga material som päls, hår, ull och trä går att färga. Efter några års experimenterande har jag hittat arbetssätt som ger vackra avtryck på tyg.
Färgämnen i skogen
Abstrakta uttryck och marmorerade mönster är lättare att skapa än exakta former och Karin har valt att utveckla den tekniken. I skogen finns en uppsjö av färgämnen i form av exempelvis bark från fallna träd, barr, svampar, lavar och mossor.
– Min favorit från den svenska skogen är blodspindlingen, den ger en vacker brunröd färg och om man vill kan man få mönstret som ett avtryck av svampen, säger Karin.
Stockrosor, fläderbär, matavfall som lökskal eller avokadokärnor ger även de fina färger och är tacksamma att använda.
– En av utmaningarna vid växtfärgning är att lära sig vilka färger växterna ger, man får inte alltid den färg man tror. Rödbetor och blåbär bleknar snabbt och håller inte särskilt bra, det blåa pigmentet är flyktigt och blir gulblekt. Blå färg får man i stället genom att använda ekollon som är rika på taniner och ger en stark gul färg – till den tillsätter man järn och får då en starkt mörkblå färg. En liknande färg, som görs på galläpple och järn, är känd som ett av världens äldsta bläck.
Tyget behandlas oftast innan det färgas genom ett betbad av alun. Sedan håller färgen för tvätt i tvättmaskin utan att färgen förvanskas. I Sverige är växtfärgning i första hand ett hantverk och en hobby men i Indien, Japan och vissa afrikanska länder, används metoden även i industriell skala.
– Jag har hållit på med växtfärgning i omkring tio år och under denna tid har intresset exploderat. I dag finns många kurser och workshops som man kan anmäla sig till för att lära sig processen.
Om Karin Alice Bjurström
Karin Alice Bjurström är aktuell med boken Plant magic. Här kan man lära sig mer om traditionell växtfärgning med modernare tekniker som batik, bundle dye och botaniskt tryck. Karin säljer även kläder, accessoarer och ger workshops i växtfärgning. Läs mer på alicefine.com