Nyhet
31 jan 2024, 13:07 CET

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.

Grunden till en god skogsekonomi läggs redan ute i skogen. Ett planerat och långsiktigt skogsbruk som utgår från en uppdaterad skogsbruksplan borgar för att skogen sköts på bästa sätt och tillväxten maximeras. Att sedan deklarera rätt och ha koll på de möjligheter som finns för att optimera ekonomin och skapa ett jämnt kassaflöde, är nästa steg.

Billeruds Lars Bergman, köpdistrikschef i Dalarna och med en bakgrund som skogsekonom på LRF Konsult (Ludvig & co), ger sina bästa tips inför deklarationen.
– Det finns goda möjligheter till planering av hur intäkterna kan optimeras i en skogsverksamhet, en tumregel är att ju mer bråttom man har att realisera sin likvid, desto högre blir skatten. Tveka inte att ta hjälp av ditt deklarationsombud, Skatteverket eller din virkesköpare om du är osäker på vad som gäller, säger Lars.

Kvarskatt
Har du haft stora inkomster under 2023 och räknar med kvarskatt som överstiger 30 000 kr? I så fall ska du göra en inbetalning till skattekontot senast den 12 februari 2024. Då slipper du en kostnadsränta på 5 procent. Om beloppet understiger 30 000 kronor räcker det att göra inbetalningen när det är dags att deklarera. Dessa regler är inte nya, men i år har räntan (som heller inte är avdragsgill) höjts. Till Skatteverket

Bokföring
Bokföringen ska göras löpande under året. Spara alltid dina kvitton och fakturor och sammanställ dem i en kassabok eller bokför i ett program.

Moms
Håll reda på momspengarna, momsen ska redovisas på en separat blankett eller via Skatteverkets självservice senast samma dag som du deklarerar.

Skogskonto
Skogskonto är ett bra sätt att sprida intäkter över flera år för att optimera skatten. Hur mycket som är lämpligt att sätta in på skogskonto beräknas i deklarationen. Öppna alltså inte ett skogskonto förrän du deklarerat och ha gärna din skogslikvid på särskilt konto fram till deklarationen. Det går bra att göra ett provbokslut i förväg om du vill ha en uppfattning om vilka pengar du har att röra dig med!

Skogskontot fungerar som så att du öppnar ett nytt konto i samband med deklarationen det år som du vill lägga undan intäkter. Ett skogskonto får bara öppnas om det finns intäkter i verksamheten och beloppet får stå inne i maximalt tio år, sedan beskattas det. Det innebär att du kan ha maximalt tio aktiva skogskonton samtidigt. Det är därför klokt att använda intäkterna från det äldsta skogskontot först. Tillsammans med de övriga verktygen som en skogsägare har i sin verktygslåda för att planera skatten ger detta bra möjligheter att ta ut intäkter till en rimlig beskattning.

Deklaration
Deklarationen ska göras varje år även om du inte haft intäkter just i år. Ett underskott i din näringsverksamhet kan sparas och utnyttjas för att kvitta mot en framtida intäkt.

Den 3 mars är sista dagen att skaffa digital brevlåda för dig som vill få din deklaration digitalt. Deklarationen kan lämnas in från den 19 mars och den ska lämnas in senast 2 maj 2024.

 

Läs mer

Nyhet
25 okt 2024

Planera ekonomin inför årsskiftet

Årets slut närmar sig. För dig som skogsägare är detta en tid att se över din ekonomi. Med bra planering och koll på kvitton och fakturor kan du...
Nyhet
15 okt 2024

Populär utbildning på distans

Distansutbildningar inom skog öppnar nya möjligheter för att tillgodose skogsindustrins behov av skoglig kompetens på högre nivå.
Nyhet
30 sep 2024

Självverksam på hållbart sätt

Att vara självverksam innebär att du som skogsägare tar ansvar för skötselåtgärder på egen hand. Det kan spara pengar, ge dig kontroll över...