Nyhet
15 apr 2025, 16:16 CET

Vårstäda i skogen

Våren är den perfekta tiden för att städa i skogen. Genom att rensa bort skräp bidrar du till en säkrare och mer trivsam miljö för både djur och människor.

Lupinen - vacker men invasiv. Foto: Johnér

Jonas Eklund, distriktschef för Uppland-Gästrikland på Billerud och skogsägare, har sett vilka problem som kan uppstå när gamla stängsel och trådar blir liggande i skogen. Staketpinnarna ruttnar bort, men taggtrådar, vajrar och eltrådar ligger kvar i många år innan de bryts ner.
– Det har hänt att våra virkesköpare fastnat och snubblat i gammal taggtråd som legat dold i gräset. Jag har också själv råkat ut för detta, då jag orienterar mycket. Tre till fyra gånger har jag fastnat i taggtråd när jag sprungit genom skogarna, och jag har fått några härliga ärr på låren som minne, berättar han.

För att hitta och ta bort skräp samt gamla metall- och eltrådar tipsar Jonas Eklund om att särskilt kontrollera fastighetsgränser, åkerkanter och gamla ängskanter, där stängsel ofta satt förr i tiden.
– När du ändå är ute och letar kan du passa på att markera upp fastighetsgränsen tydligare. Informera gärna din rågranne om att du gjort detta, så att ni båda är överens om var gränsen går. Även stängslade hägn kring eventuella lövskogsplanteringar som fyllt sin funktion, ska plockas ner. Allt som inte längre behövs tas bort, säger han.

Städa innan grönskan tar över

Våren är en idealisk tid att ta bort gammalt skräp. På sommaren och hösten kan vegetationen växa fast i stängselresterna, vilket gör dem svårare att få loss.
– Det är enklare att ta tag i det nu, när det är lättåtkomligt. Ta med dig några tänger, till exempel avbitartång, samt en hammare och handsåg. Kom ihåg att använda skyddskläder, åtminstone på händerna. Det kan vara rostigt och vasst, vilket gör att du lätt kan skada dig, säger Jonas Eklund.

Det är inte bara stängsel och eltrådar som orsakar problem i skogen. Plastrester från gamla snitslar eller ensilageplast som blåst iväg från jordbruket bör också samlas upp. Plasten skräpar inte bara ner miljön, utan utgör även en fara för djuren som kan fastna eller få i sig den.
– Det kan dessutom innebära ekonomiska förluster för ditt skogsbruk. Kommer det plast i virkestraven är risken att du får vrak på grund av inblandning av plast i virket, säger Jonas Eklund.

Invasiva växter – en utmaning

Under vårstädningen kan du också passa på att leta efter invasiva växter på din fastighet. Dessa arter konkurrerar med inhemska arter, sprider sjukdomar och stör ekosystemet. Ett exempel är jättebalsaminen, som sprider sig på hyggen och kväver trädplantor, vilket gör det svårare att etablera ny skog. Ett annat exempel är lupinen, som är en av de mest problematiska växtarterna i Sverige. (Läs mer om vilka arter som räknas som invasiva på Naturvårdsverkets webb).

Om du upptäcker en invasiv art på din fastighet bör du rapportera fyndet till Artdatabanken och vidta lämpliga åtgärder för att bekämpa den.

Bekämpningsmetoderna varierar beroende på art, men en gemensam regel är att aldrig kompostera växterna. Samla i stället upp dem i sopsäckar och lämna dem på en avfallsstation för att förhindra spridning. Att städa bort skräp, farligt material och invasiva arter från skogen är en insats som Jonas Eklund anser borde prioriteras, eftersom den har en positiv effekt på den biologiska mångfalden, djuren och människorna.
– Det är viktigt att hålla efter och hålla det snyggt i skog och mark. Det bidrar till en tryggare, vackrare och mer hållbar miljö för oss alla. Dessutom blir det enklare att sköta om din skog, avslutar han.

Läs mer

Nyhet
15 apr 2025

Vårstäda i skogen

Våren är den perfekta tiden för att städa i skogen. Genom att rensa bort skräp bidrar du till en säkrare och mer trivsam miljö för både djur och...
Nyhet
8 apr 2025

Säsong för plantering

Nu är det inte lång tid kvar tills årets planteringssäsong börjar. Från mitten av april fram till midsommar hjälper Billerud privata markägare...
Nyhet
17 mar 2025

Expertens tips för att deklarera smart

Nu är det dags att deklarera. Har du koll på vilka avdrag och regler som gäller för skogsägare?