Nyhet
25 okt 2024, 15:27 CET

Planera ekonomin inför årsskiftet

Årets slut närmar sig. För dig som skogsägare är detta en tid att se över din ekonomi. Med bra planering och koll på kvitton och fakturor kan du spara mycket pengar.

Foto: Johnér

– Nyckeln till en framgångsrik skogsverksamhet är bra planering. Detta gäller inte bara i skogen, utan även i ekonomin, säger Lars Bergman, distriktschef för Billerud Norra Dalarna.

Som skogsägare är du automatiskt företagare. Det innebär att du är skyldig att bokföra allt som sker i din skogliga verksamhet. Om din årliga nettoomsättning ligger under tre miljoner kronor får du använda dig av den så kallade kontantmetoden, vilken innebär att du bokför dina kostnader och intäkter när ut- eller inbetalning sker.
– Det bästa är att göra bokföringen löpande under året. Då får du en bra överblick över hur din verksamhet går. Var noga med att spara alla underlag i kassaboken eller bokföringsprogrammet, säger Lars Bergman.

Bokslut och deklaration görs oftast för ett helt inkomstår. Även momsen redovisas för samma år, men i en separat deklaration. Har du F-skatt eller FA-skatt gäller andra regler; då kan moms och preliminär skatt redovisas varje månad.

Skogskonto ger flexibilitet

Genom löpande bokföring får du en uppfattning om dina intäkter och utgifter, vilket gör att du redan innan årsskiftet kan göra viss skatteplanering. Kanske har du medel på skogskonto och behöver veta hur mycket du kan ta ut för att optimera beskattningen? Kanske finns det investeringar du vill göra innan årsskiftet för att minska vinsten?
– Ta gärna hjälp av din deklarationshandläggare och gör ett provbokslut för att få en uppfattning om utfallet av den kommande deklarationen, säger Lars Bergman.

Ett skogskonto är ett särskilt bankkonto som används av skogsägare för att jämna ut inkomster och därmed optimera beskattningen över tid. Intäkterna från skogsbruk är ofta ojämna och kommer i stora klumpsummor, till exempel efter en avverkning. Skogskontot ger dig flexibilitet i ekonomin, då du under en tioårsperiod kan ta ut medel för att möta kostnader efter behov. Du kan öppna ett skogskonto när du har fått en avverkningslikvid, det vill säga den betalning du får för såld skog.
– Det är viktigt att du väntar med att öppna kontot tills efter deklarationen för det år då du har avverkat skogen, eftersom det är först då du vet hur mycket som kan sättas in, säger Lars Bergman.

Du måste deklarera ditt skogsbruk även om du inte haft några intäkter under året. Detta är också till nytta för dig, eftersom du då håller din ekonomi uppdaterad, vilket kan vara användbart för framtida planering och beslut. Du kanske till exempel har haft kostnader i ditt skogsbruk som är avdragsgilla. Genom att deklarera kan du se till att dessa avdrag registreras, vilket kan påverka din framtida skattepliktiga inkomst när du börjar få intäkter.

Läs mer

Nyhet
25 okt 2024

Planera ekonomin inför årsskiftet

Årets slut närmar sig. För dig som skogsägare är detta en tid att se över din ekonomi. Med bra planering och koll på kvitton och fakturor kan du...
Nyhet
15 okt 2024

Populär utbildning på distans

Distansutbildningar inom skog öppnar nya möjligheter för att tillgodose skogsindustrins behov av skoglig kompetens på högre nivå.
Nyhet
30 sep 2024

Självverksam på hållbart sätt

Att vara självverksam innebär att du som skogsägare tar ansvar för skötselåtgärder på egen hand. Det kan spara pengar, ge dig kontroll över...