Nyhet
15 okt 2024, 7:00 CET

Populär utbildning på distans

Distansutbildningar inom skog öppnar nya möjligheter för att tillgodose skogsindustrins behov av skoglig kompetens på högre nivå.

Foto: Linnéuniversitetet

Den svenska skogsindustrin har i dag ett stort behov av skoglig kompetens på högre nivå. Klimatanpassning och hållbarhetsfrågor leder till ett än mer komplext skogsbrukande där kunskap är avgörande för att bibehålla en livskraftig skog med god tillväxt.
– Utbildningsväsendets roll är att tillgodose behovet av arbetskraft. Det gör vi gärna i direkt samarbete med skogsnäringen, säger Bengt Nilsson, universitetslektor och biträdande prefekt vid Linnéuniversitetet.

Distansutbildningar inom skog öppnar nya möjligheter och ett exempel på detta är Linnéuniversitetets treåriga skogskandidatutbildning på distans. Den har 2,5 förstahandssökande per plats och 110 studenter tas in varje höst. Utbildningen har funnits i drygt tio år och de praktiska momenten har haft Växjö som utgångspunkt. Från och med denna terminsstart kan studenterna även delta i de fysiska träffarna på två nya studieorter; Sävar och Gävle.
– Initiativet till att expandera utbildningen kom från skogsnäringen, bland andra Billerud, som såg behovet av fler utbildningsorter i mellersta och norra Sverige – där är behovet av skoglig kompetens stort, säger Bengt Nilsson.

Hälften har jobb före examen

Adjungerande lärare från Skogforsk och experter från det lokala näringslivet står för en stor del av innehållet i utbildningen. De utexaminerade är eftertraktade på arbetsmarknaden, hälften har fått jobb redan före examen. Det finns flera fördelar med distansutbildning; eleverna kan bo kvar på sina hemorter, resvägen blir kortare och det går att förena studier med familjeliv och visst jobb. Troligtvis bidrar detta till att det är många kvinnor som söker och att könsfördelningen på de antagna är hälften kvinnor, hälften män.
– Vi ser också att de flesta sökande har hunnit arbeta några år och för vissa innebär utbildningen ett karriärbyte. Efterfrågan på arbetskraft med högre skoglig utbildning kommer att bestå och distansutbildning med högkvalitativa fysiska träffar är ett av flera sätt att tillgodose skogsnäringens behov, säger Bengt Nilsson.

Läs mer

Nyhet
9 dec 2024

Virkesköparens bästa tips

Så maximerar du värdet av din skog. Oskar Nilsson jobbar som virkesköpare på Billerud Skog i norra Hälsingland. Här är hans fem bästa tips för...
Nyhet
27 nov 2024

Bra läge att avverka

Under de senaste två åren har virkespriserna stigit kraftigt, särskilt för massaved och sågtimmer. För dig som skogsägare innebär detta ett...
Nyhet
25 okt 2024

Planera ekonomin inför årsskiftet

Årets slut närmar sig. För dig som skogsägare är detta en tid att se över din ekonomi. Med bra planering och koll på kvitton och fakturor kan du...