Värdet på skogsfastigheter ökar
Värdet på skogsfastigheter ökade med ungefär fyra procent under förra året. Det kan jämföras med en ökning på knappt två procent under 2019.

Efterfrågan på skogsfastigheter ökade under förra året och även om pandemi och oro på börsen bidrog till att driva upp priserna följer ökningen en trend som sträcker sig mer än 15 år tillbaka.
– En sådan ökning hade vi inte vågat hoppas på i början av året. Många var beredda på att marknaden skulle påverkas negativt av pandemin. Men det visade sig ganska snabbt att intresset för fritidshus och lantliga boenden steg och då steg också intresset för skogen, säger Tomas Lusth, fastighetsmäklare på Areal, som inte heller märkt något minskat utbud på skogsfastigheter.
Att priset på skogsfastigheter stiger under kriser är dock inget nytt.
– Det var samma sak 2008. I kristider söker sig många till realtillgångar, så också denna gång. Många ser skog som en trygg investering. När världen gungar så står skogen stadig. Hemmabyggandet i Sverige ökade också under förra året, vilket höll uppe efterfrågan på sågade trävaror.
Stadigt stigande priser
Prisökningen var större än väntat under förra året och priserna på skogsmark har stigit stadigt de senaste 15 åren.
– Mellan 2005 och 2015 har värdet på skogsmark ökat med mer än 50 procent. Någon gång i början av 2000-talet började man prata mer om skogsmark som en investering, vilket resulterade i kraftigt ökade priser. Ett lågt ränteläge på senare år har också haft stor betydelse.
Tomas Lusth menar att det också funnits andra aspekter än de ekonomiska som drivit på prisutvecklingen.
– Att äga skog har fått en högre status. Man började värdera jakt och känslan av att äga skog högre. Så jag skulle säga att det är andra mervärden än de rent ekonomiska som gjort att vi sett en så här stor värdeökning.
Framöver tror Thomas att prisläget kommer att stabilisera sig, samtidigt som det kommer att finnas fortsatt efterfrågan på skogsfastigheter.