Virkesköparens bästa tips
Så maximerar du värdet av din skog. Oskar Nilsson jobbar som virkesköpare på Billerud Skog i norra Hälsingland. Här är hans fem bästa tips för att få ut det mesta möjliga av skogsbruket.
1. Definiera dina mål
Vilka mål har du med din skog? Det är det första du behöver fundera på för att maximera värdet av din skog.
– Vill du främst fokusera på det ekonomiska värdet, eller ser du natur-, kultur- och rekreationsvärden som lika viktiga? Beroende på dina mål kan skötselstrategin variera, säger Oskar.
2. Aktuell skogsbruksplan
Se till att ha en skogsbruksplan som är aktuell och som utgår från dina mål med skogen. Den ger dig överblick över både intäkter och kostnader under de kommande tio åren.
– Det är viktigt att följa planen, men den behöver inte genomföras till punkt och pricka. Skogen är ganska förlåtande, så även om du skjuter på saker eller utför dem lite tidigare än tänkt, är det oftast inte ett stort problem. Då är det viktigare att du utför åtgärden när det passar din privatekonomi, säger Oskar.
3. Besök skogen
Besök din skog. Då ser du om det börjar hända saker och om något behöver göras.
– Det är alltid bra att vara ute i skogen. Du behöver inte utföra några åtgärder på egen hand om du inte har intresse för det. Ge dig ut och plocka svamp, lingon eller liknande och passa samtidigt på att se hur skogen mår. Leta efter tecken på skador, insektsangrepp och vindfällen. Har du nyligen planterat? Kontrollera då plantornas och ungträdens utveckling. Är du tveksam kring något, ta gärna kontakt med oss på Billerud eller någon annan som kan skog. Det är alltid bra att ha någon att diskutera med. Då brukar man hitta bättre lösningar, säger Oskar.
4. Certifiera din skog – det ökar värdet
Är du intresserad av naturvård och vill sköta skogen på det sätt som anses bäst, kan certifiering vara ett intressant alternativ. Med en certifierad skog får du också bättre betalt för virket.
– Tänk dock på att inte enbart se certifieringen som en ekonomisk fördel. Du måste ha ett genuint intresse för naturvård om det ska funka. Men har du det, då är certifiering en klart spännande möjlighet, säger Oskar.
5. Ta hjälp med deklarationen
Ta hjälp av en skoglig ekonomisk rådgivare med din deklaration. Det kommer att spara mycket tid.
– Det här är nog det viktigaste av allt. Det finns många sätt att deklarera sitt skogsbruk på och många sätt att göra fel. Även om det kostar en del att anlita experthjälp så kommer du att tjäna på det i längden. Det finns många möjligheter till skattelättnader, som skogsavdrag och skogskonto, vilket ofta leder till betydande besparingar. Dessutom kan du få råd om långsiktig skatteplanering som kan vara avgörande för din skogsekonomi, säger Oskar.