• Skogsskötsel

Aktiv skogsägare på distans

Ungefär en av fyra skogsägare bor inte på sin fastighet. Med dagens teknik och en bra kontaktperson är det fullt möjligt att sköta skogen effektivt på distans.

Mats Nilsson är virkesköpare i Norrbotten. Foto bildbank.

För den som inte bor på sin skogsfastighet eller av andra anledningar inte kan besöka sin skog regelbundet, gäller det att hitta bra lösningar för att ta hand om sin skog.

– Det kan bli komplext om man inte har någon lokal kontakt, säger Mats Nilsson, virkesköpare i Norrbotten. Vi rekommenderar att man hittar en kompetent samarbetspartner som man som skogsägare har fullt förtroende för. På Billerud kan vi till exempel knyta ett samarbetsavtal som gör att vi tar en förvaltande roll. Mycket kan hända som är svårt att bevaka på distans och då är det skönt med någon man litar på som är fysiskt på plats.

Det löpande samarbetet sköts främst digitalt via videomöten och mejl. Virkesköparen kan sända live från skogen eller ta bilder och dela dem digitalt. En skogsbruksplan och digitala kartor är det bästa underlaget när åtgärder ska planeras. Dessutom kan kontrakt eller avtal signeras digitalt. När skogsägaren har möjlighet att besöka sin fastighet är det ett bra tillfälle att gå igenom skiftet gemensamt.

– Skogen ska ju skötas på samma sätt oavsett var ägaren bor, det är själva formen för samarbetet med virkesköparen som blir annorlunda och att skogsägaren överlåter en del av ansvaret för fältbesök till virkesköparen. Vissa utbor har vi ett långsiktigt förvaltningsavtal med, andra hjälper vi med en enstaka avverkning. Det är skogsägarens behov som avgör, säger Mats.

Tips till dig som är utbo

1. Anlita en virkesköpare som du har förtroende för och en god relation med. När du själv inte kan vara på plats är det viktigare än någonsin att du samarbetar med en kunnig person som du litar på.

2. Utgå från din skogsbruksplan. Den beskriver skogsfastigheten och innehåller en plan för framtida skogsskötsel. Planen finns tillgänglig både via Billeruds skogsägarapp, på skogsägarwebben eller utskriven i en pärm.

3. Digitala verktyg är dina arbetsredskap. Digitala kartor och bilder gör att du kan själv kan bilda dig en uppfattning om hur skogen ser ut och mår. Med videomöten håller du enkelt kontakten med din virkesköpare.

Läs mer

Skogsskötsel

Med skogen som arbetsplats

Ella Nordkvist, 21 år, valde att utbilda sig till maskinförare. Sedan hon tog studenten från Naturbruksgymnasiet i Ljusdal, kör hon skotare i...
Skogsskötsel

Driva eget i skogen

Redan under gymnasietiden kan det vara möjligt att prova på ett eget företagande inom skogsbruk. Det gjorde Viktor Andersson och Marcus Staflin...
Skogsskötsel

Skogsbilväg för lyckade åtgärder

Avverkningar och virkestransporter utförs året runt. För att möjliggöra detta måste vägnätet vara väl fungerande, utbyggt och underhållet. Med...