• Skogsskötsel

Skydd av skogens biologiska värden

Är det dags att gallra en äldre skog eller avverka? För att kunna planera och genomföra åtgärden på rätt sätt måste området först naturvärdesbedömmas.

Foto: Sara Waern

Syftet med en naturvärdesbedömning är att kartlägga vilka förutsättningar området har för biologisk mångfald.
– En naturvärdesbedömning är alltid en del av planeringen inför slutavverkning eller gallring, säger Robert Ahlberg, ekolog på Billerud. Beroende på vilka naturvärden som finns i området kan åtgärden behöva anpassas så att rätt hänsyn tas, eller så kan det vara aktuellt att avsätta området för bevarande.

För att säkerställa att naturvärdesbedömningen utförs korrekt, oavsett vilken virkesköpare eller entreprenör som ansvarar för den, genomför Billerud regelbundet interna utbildningar i fält.
– Vi granskar olika arter och diskuterar svårigheter och avvägningar. Målet är att uppnå en gemensam förståelse för vad ett naturvärde är och hur det ska skyddas. Detta kan variera mellan olika regioner i Sverige. I södra Sverige finns exempelvis ädla lövträd som behöver bevaras, medan det i Norrbotten finns gamla naturskogar som är viktiga att skydda, säger Robert.

Varje naturtyp eller bestånd bedöms separat, utifrån ålder, trädslag och markförhållanden. Bedömningen utförs på provytor och det är storleken på beståndet som avgör hur många provytor som behövs. En homogen skog kräver färre provytor än en mer diversifierad skog.
– Vid en naturvärdesbedömning tittar vi främst på skogens strukturer snarare än enskilda arter. En struktur kan exempelvis vara mängden död ved, antalet naturvärdesträd, variationen av trädslag i olika åldrar eller förekomsten av vattendrag. Genom att skydda skogar med gamla strukturer bevarar vi också den biologiska mångfalden. Fridlysta arter kan finnas i produktionsskogar, här kan man vanligtvis avverka men då avsätts områden med särskild hänsyn till de naturvärden och arter som finns.

Kort om naturvärden

  • Alla beslut om hänsyn och avsättningar sker i dialog mellan skogsägaren och Billerud.
  • Nyckelbiotoper ska undantas från alla skogsbruksåtgärder, förutom de som krävs för att bevara eller främja biotopens biologiska mångfald.
  • En naturvärdesbedömning kan även vara nödvändig vid en uppdatering av skogsbruksplanen eller inför åtgärder som exempelvis byggande av skogsbilvägar.

Så arbetar Billerud med naturvärdesbedömningar

Utbildning: Alla virkesköpare, planerare och planeringskonsulter går Billeruds interna utbildning årligen. Utbildningen uppdateras regelbundet och är anpassad till de gällande kraven. Utöver detta deltar de även i Skogsstyrelsens utbildning om nyckelbiotoper.

Genomförande: Bedömningen baseras både på digitala kartor och på fältbesök. Den följer en av Billerud utarbetad instruktion, och görs när det är barmark.

Dokumentation: Resultatet av naturvärdesbedömningen dokumenteras alltid i skogsbruksplanen när det gäller certifierad skog. Om skogen inte är certifierad finns inget krav på dokumentation men Billerud använder bedömningen för planering av åtgärden.

Läs mer

Skogsskötsel

Skydd av skogens biologiska värden

Är det dags att gallra en äldre skog eller avverka? För att kunna planera och genomföra åtgärden på rätt sätt måste området först...
Skogsskötsel

Trygga framtiden

Att lämna över en skogsfastighet kan vara både känsloladdat och komplicerat. Men genom planering och dialog kan ett generationsskifte skapa...
Skogsskötsel

Med skogen som arbetsplats

Ella Nordkvist, 21 år, valde att utbilda sig till maskinförare. Sedan hon tog studenten från Naturbruksgymnasiet i Ljusdal, kör hon skotare i...