- Skogsskötsel
Dags att bränna skogen
Vår och försommar innebär inte bara nytt liv och grönska i skog och mark. Det är också hög tid för kontrollerade skogsbränder. Caroline Rothpfeffer på Billeruds hållbarhetsavdelning, berättar mer om så kallade naturvårdsbränningar.

Syftet med naturvårdsbränning är att stimulera den biologiska mångfalden genom att öka mängden bränd ved i skogen – en förutsättning för många arters överlevnad. Ett fyrtiotal insektsarter i Sverige är till exempel direkt beroende av brand för att klara sig, bland annat olika skalbaggar, skinnbaggar, flugor och fjärilar. Samtliga hackspettsarter gynnas också och bosätter sig gärna i bränd skog då tillgången på vedinsekter är stor.
Ett femtiotal svamparter växer bara på nybränd mark och flera växter får ny kraft av en skogsbrand, bland annat brandnäva och svedjenäva. Dessa frön kan vila i marken under mycket lång tid i väntan på brand då rätt temperatur får dem att gro. De döda upprättstående träd som blir kvar efter en brand kan bli livsmiljö för insekter, lavar och svampar i flera hundra år.
Naturvårdsbränningar ersätter släckta bränder
Tidigare brann skogar naturligt via blixtnedslag. I dag släcker vi de bränder som uppstår. Det leder paradoxalt till att det råder brist på brända miljöer i våra svenska skogar. Av dessa skäl görs numera kontrollerade naturvårdsbränningar. Försommaren, när vädret är som torrast, är den bästa tiden för att genomföra naturvårdsbränningar i skogen.
– Det kan verka motsägelsefullt att elda när brandrisken är som störst men det är helt enkelt bara då elden tar sig ordentligt, berättar Caroline Rothpfeffer.
Krav att bränna
För de skogsägare som har fastigheter större än 5 000 hektar och som har valt att certifiera sin mark, är det ett krav att bränna fem procent av den areal som avverkats varje år.
– Alla skogar går inte att bränna, i vissa områden är det för blött eller så innebär det för stor risk, då undantas man bränningskraven. Skogen ska helst vara naturligt avgränsad med en väg eller sjö. Vi kompletterar de naturliga avgränsningarna med att förbereda brandgator vilka bevattnas före bränningen. En naturvårdsbränning tar cirka en dag att genomföra men kräver både för- och efterarbete, till exempel ska det finnas brandvakter på plats i en vecka efter branden för att släcka eventuella efterbränder.
Filmen nedan kommer från Länsstyrelsen i Västmanland och Life Taiga, ett femårigt projekt med syfte att genomföra 120 kontrollerade bränder i så kallade Natura 2000-områden. Projektet, som finansieras av EU och Naturvårdsverket, är ett samarbete mellan länsstyrelsen i 14 län.