• Fritid i skogen

Med skogen som hemvist

För vissa är det vistelsen i skog och mark som lockar. För andra är det möjligheten att få vara sig själva. I över 100 år har Scouterna varit en lika betydelsefull som naturnära samlingsplats för barn och ungdomar.

Många unga scouter sitter i en ring i en skogsglänta.

För få organisationer och föreningar är skogen och naturen så central som för Scouterna. Scouten Anna Lundberg är 14 år och har varit en del av Lindomes scoutkår sedan åtta års ålder. Hade det inte varit för de unika förutsättningarna som Sverige har, hade varken hon eller någon av de 63 000 scoutande barnen och ungdomarna kunnat vistas i naturen som de kan göra i dag.

– Skogen är vår utgångspunkt och utan Allemansrätten i Sverige hade vi inte kunnat bedriva vår verksamhet. Naturen och skogen är otroligt viktig för oss, säger hon.

Mer än bara naturliv

Anna är ung talesperson för Scouterna och numera också ledare för de allra yngsta scouterna. För henne personligen har organisationen inneburit mer än bara frisk luft och jord under naglarna.

Den personliga utvecklingen har varit minst lika viktig.
– I Scouterna får man vara precis som man vill. Vi pratar väldigt mycket om värderingar och vad som är viktigt och vi vill lära de yngre barnen vad vi och samhället ska stå för. Att man inte beter sig på vilket sätt som helst och om alla människors lika värde.

Om Scouterna

Scouterna har över 63 000 medlemmar i Sverige. Scoutrörelsen föddes i England år 1907 då 20 pojkar samlades på läger under ledning av general Robert Baden-Powell. Den så kallade scoutlagen handlar om att vara en schysst kompis och medmänniska, något som en scout försöker leva upp till.

Kåren i Lindome träffas onsdagar och torsdagar och ger sig ut på större aktiviteter med övernattning två gånger per termin. Det kan innebära längre hajker som vid Kristi Himmelsfärd då de varje år vandrar upp till Djursjön där de slår läger i fem dagar och sover i tält. På vägen lär de sig att göra eld, hur man med skogens hjälp plåstrar om en skadad kamrat eller löser en nödsituation på bästa sätt. Det går inte en hajk utan att barnen och ungdomarna lär sig något nytt.

– Det är kombinationen av gemenskap och fantastisk miljö som jag fastnat för. Vi har roligt och lär oss med naturen som klassrum. För mig finns det inget bättre än att vakna upp en morgon av en fågel som kvittrar eller när solen slår ner genom grenarna, säger Anna. Hon lägger till:

–Jag gillar skogen väldigt mycket. Den ger mig ny energi och mycket syre som gör att jag kan ladda mina batterier på ett sätt som jag inte kan göra på någon annan plats.

Fem saker scouter använder i en nödsituation

  • Slanor används om någon brutit ett ben.
  • Mossa används om någon skurit sig.
  • Blad används om någon blöder.
  • Granris binds samman i korta och långa ruskor och används för att hindra eldslågor från att spridas i tältet.
  • Stenar används för att laga mat på.

Missa inte

Fritid i skogen

Det våras för sälgen

Snart är tiden inne för ett av våra säkraste vårtecken. Videungens knoppar präglar landskapet långt innan många andra träd har vaknat.
Fritid i skogen

Möt vintern i snöskor

Med snöskor tar man sig smidigt fram i vinterlandskapet, även på otrampade stigar. Fler och fler upptäcker det enkla sättet att ta sig ut i skog...
Fritid i skogen

Växter som ger färg

Låt skogens växter ge färg och mönster till tyg, garn eller trä. Det urgamla hantverket – där endast fantasin sätter gränser – är på uppsving.