• Skogsskötsel

Driva eget i skogen

Redan under gymnasietiden kan det vara möjligt att prova på ett eget företagande inom skogsbruk. Det gjorde Viktor Andersson och Marcus Staflin under sin sista termin på Ösby Naturbruksgymnasium i Sala.

Viktor Andersson har drivit UF-företag inom röjning. Foto: Erik Thor

Att lära sig hur man driver ett eget företag inom ramen för sin utbildning kan se ut på många olika sätt. Organisationen Ung Företagsamhet (UF) har sedan 1980 utbildat svenska gymnasielever i entreprenörskap och numera finns utbildningen även i grundskolan. Syftet är att lära ut entreprenörskap och uppmuntra till eget företagande. På vissa utbildningar ingår UF-företagande som en obligatorisk kurs.

Så var det för Viktor Andersson och Marcus Staflin. De valde att starta ett företag där affärsidén var att erbjuda tjänster inom röjning.
– Vi ville jobba med en affärsidé som genererade pengar och som bidrar till klimatnytta. Och så är det ju med skogsskötsel, säger de. Eftersom vi båda är uppväxta på gårdar med jord- och skogsbruk hade vi också erfarenhet av och kunskap inom röjning.

De kontaktade Billerud och erbjöd sina tjänster vilket resulterade i ett samarbete som pågick en hel termin. Robin Augustsson, virkesköpare på Billerud, hade rollen som kontaktperson.
– På Billerud arbetar vi aktivt för att ge ungdomar möjlighet att få en inblick i vår industri och att få chansen till jobb. Vi erbjuder både sommarjobb och praktikplatser. Det var därför väldigt roligt att få prova på ett samarbete även inom ramen för Ung Företagsamhet, säger Robin och fortsätter:
– Det finns även ett behov av duktiga röjare och vi hade inga problem att förse dem med lämpliga underväxtröjningar. Ofta har det handlat om mindre ytor på några hektar och ibland har det varit bråttom.

Röjningshandledning

Efter en introduktion i Billeruds röjningshandledning och andra arbetsinstruktioner genomfördes det första uppdraget på ett provobjekt på Sala kommuns marker. Det föll väl ut och därefter har Viktor och Marcus jobbat fredagar med underväxtröjning.
– Det har fungerat väldig bra, säger Robin. Vi har haft en tät kontakt och uppföljning av uppdragen. Entreprenörerna som har kommit till platsen efter röjningen för att gallra eller avverka har också varit nöjda med förarbetet.

Enligt Viktor och Marcus har det varit lärorikt på flera sätt.
– De första röjningarna var det lite svårt att hålla isär vissa lövträd och se exakt vad som skulle bort. Vi fick hjälpas åt i början men sedan kom vi in i det. Man måste också ha en plan när man röjer och se slutresultatet framför sig. Det är viktigt att se röjningen ur skördarens och skotarens perspektiv som ju kommer in i skogen efter oss. Vi har också lärt oss att jobba ergonomiskt så att kroppen håller, säger Viktor.

Marcus lägger till:
– Vi har också fått kunskap om entreprenörskap och administration i ett företag, till exempel fakturering och bokföring. Det kommer vi att ha stor nytta av, vi har båda ambitionen att fortsätta med företagande inom jord- och skogsbruk i framtiden.

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en ideell och politiskt obunden organisation som inspirerar och tränar unga att i skolan utveckla sitt entreprenörskap och sina företagsamma förmågor. Var tredje elev som i dag går ut gymnasiet har drivit ett UF-företag och totalt har över 560 000 gymnasieelever drivit UF- företag i Sverige.

Läs mer

Skogsskötsel

Med skogen som arbetsplats

Ella Nordkvist, 21 år, valde att utbilda sig till maskinförare. Sedan hon tog studenten från Naturbruksgymnasiet i Ljusdal, kör hon skotare i...
Skogsskötsel

Driva eget i skogen

Redan under gymnasietiden kan det vara möjligt att prova på ett eget företagande inom skogsbruk. Det gjorde Viktor Andersson och Marcus Staflin...
Skogsskötsel

Skogsbilväg för lyckade åtgärder

Avverkningar och virkestransporter utförs året runt. För att möjliggöra detta måste vägnätet vara väl fungerande, utbyggt och underhållet. Med...