• Skogsskötsel

Automatisk gallringsuppföljning

Nu är det lättare för skogsägare att göra mer precisa utbytesprognoser. Skogforsks tidigare försöksprojekt har nu blivit en tjänst som förenklar gallringsuppföljningen avsevärt. Skogsentreprenör Joakim Larsson är en av dem som testat den nya tjänsten hpr-CM.

Utbytesprognoser talar om vilka träd som kommer att fällas vid framtida avverkningar och de är ett viktigt verktyg för skogsbolagen när de beräknar verksamheten. För att kunna göra så exakta prognoser som möjligt behöver man därför ha tillgång till bra och utförliga beskrivningar av beståndet.

Tidigare skötte entreprenörerna all uppföljning på plats i skogen och mätte de träd som stod kvar manuellt. En tidskrävande process som ej heller gav exakt information. Sedan ett par år har Skogforsk genomfört en studie med så kallad automatisk gallringsuppföljning. Nu har projektet utvärderats och resulterat i att allt fler entreprenörer valt att installera den smarta tjänsten i sina skördare.

Så fungerar hpr-CM

Med hpr-CM, som tjänsten heter, installerad i skördarens dator och kopplad till GPS-programmet samlas data om de kvarvarande träden in. Datan är baserad på information om de avverkade träden, till exempel position, trädslag, brösthöjdsdiameter och den totala längden på stammarna. Datan samlas in genom skördaren vid aptering, det vill säga när man kapar de avverkade stammarna på så sätt att det ekonomiska värdet i varje stock optimeras.
– Tekniken bygger på att träd som står nära varandra är ganska lika varandra och med statistik som grund kan man beräkna cirka 80 procent av hur det kvarvarande beståndet ser ut, säger Joakim Larsson på Per Hans Skogsentreprenad AB. Det sparar oerhört mycket tid för oss.

Enklare produktionsrapportering och skogsbruksplan

Datan som samlas in skickas sedan med produktionsrapporteringen till virkesmätningen med ett klick. Även skogsbruksplaner kan enkelt uppdateras.
– Det gör också att skogsbruksplanen kan uppdateras direkt efter avverkning och att data om beståndet blir mer precis, säger Joakim. Både skogsägare, entreprenörer och skogsbolag tjänar på det.

Mer att läsa

Skogsskötsel

Tips till dig som gallrar själv

Gallrar du själv med motorsåg eller maskin? Här får du de bästa tipsen av Billeruds produktionsledare.
Skogsskötsel

Skydd av skogens biologiska värden

Är det dags att gallra en äldre skog eller avverka? För att kunna planera och genomföra åtgärden på rätt sätt måste området först...
Skogsskötsel

Trygga framtiden

Att lämna över en skogsfastighet kan vara både känsloladdat och komplicerat. Men genom planering och dialog kan ett generationsskifte skapa...