• Fritid i skogen

Julgranen genom tiderna

Snart är det jul igen och julgranen, en av våra främsta högtidssymboler, får åter en hedersplats i många hem.

Tillsammans köper vi svenskar cirka 3,2 miljoner julgranar varje år. 2,8 miljoner av dessa kommer från Sverige, övriga importeras från framför allt Danmark. Den klassiska rödgranen är allra vanligast men även odlade prydnadsgranar som kungs- och silvergran är populära. Traditionen att klä en gran började i Tyskland på 1400-talet. Seden kom till Sverige på 1740-talet. Den allra första granen sägs ha stått på herrgården Stora Sundby i Södermanland. Härifrån spred sig seden till högreståndsklassen för att cirka hundra år senare bli mer allmän.

De första julgranarna var oftast små och placerades i kruka eller hängdes upp i taket. Granarna pyntades med levande ljus och sötsaker. Äpplen hängdes i för att tynga ner grenarna så att ljusen skulle stå rakt. I slutet av 1800-talet gick det att köpa färdiga dekorationer av papper, halm och kristyr samt smällkarameller och importerade glaskulor i större svenska städer. Kring 1900 blev det vanligt att pynta med girlanger av svenska flaggan.

Mer att läsa

Fritid i skogen

Det våras för sälgen

Snart är tiden inne för ett av våra säkraste vårtecken. Videungens knoppar präglar landskapet långt innan många andra träd har vaknat.
Fritid i skogen

Möt vintern i snöskor

Med snöskor tar man sig smidigt fram i vinterlandskapet, även på otrampade stigar. Fler och fler upptäcker det enkla sättet att ta sig ut i skog...
Fritid i skogen

Växter som ger färg

Låt skogens växter ge färg och mönster till tyg, garn eller trä. Det urgamla hantverket – där endast fantasin sätter gränser – är på uppsving.