• Skogsskötsel

Markberedning viktigast för god föryngring

Markberedning är den kanske viktigaste åtgärden för att skapa förutsättningar för god föryngring.

Markberedning skapar förutsättningar för god föryngring.

Lars Bergman, verksamhetsansvarig på Billerud, berättar om för- och nackdelar med olika metoder och vad du ska tänka på vid markberedning.

– Vänta inte för länge med att markbereda efter avverkning. Efter hyggesvila är det dags. Man ska sträva efter att plantera senast säsongen efter markberedning, då växer sig plantan stark i konkurrens från övrig växtlighet. Vill man ha ett nytt bestånd av god kvalitet krävs markberedning. Den blottlägger jorden och plantan får en bra grogrund. Desutom skyddar markberedning mot snytbaggen, säger Lars.

Var snabb på bördiga marker

Metoderna för markberedning är dragna aggregat som harv eller högläggare samt grävmaskin. Alla tre skapar en bra planteringspunkt. På marker med god ytstruktur behöver man bara lyfta bort humuslagret för att få mineraljord att plantera i. Detta ger en bra överlevnad på plantorna, och därmed en god start på det nya beståndet. Kanske kan man få till en omvänd torva med harven, vilket kan ge en god start för plantan. Den omvända torvan måste vara tillräckligt fast för att ge plantan kontakt med underliggande mark. Annars riskerar plantan att torka.

– På mycket bördiga marker måste man vara snabbare med markberedningen och planteringen efter avverkning för att få ett försprång mot konkurrerande växtlighet. I många fall krävs kraftigare markberedning på den marktypen och då är grävmaskin ett alternativ. Vid mycket stenig mark eller torvmark är även högläggning en bra metod, säger Lars.

Vad är då viktigast att tänka på vid markberedning?
– Att få det gjort för att ge bra förutsättningar för ett livskraftigt bestånd. Vänta inte för länge. Och välj rätt metod utifrån den mark man har, säger Lars.

Harvning

Plus: Många planteringspunkter. Går ganska fort att göra.
Minus: Ger större markpåverkan, det blir långa spår.

Dragen högläggare

Plus: Lägre markpåverkan, speciellt bra i mark med tjockt humuslager. Tydliga planteringspunkter.
Minus: Färre planteringspunkter.

Grävmaskin

Plus: Bra vid stenig jord. Man kan plantera mellan stenar eller i blöt, tjock humus. Bra planteringspunkter.
Minus: Tar längre tid och är dyrare än andra metoder.

Läs mer

Skogsskötsel

Tips till dig som gallrar själv

Gallrar du själv med motorsåg eller maskin? Här får du de bästa tipsen av Billeruds produktionsledare.
Skogsskötsel

Skydd av skogens biologiska värden

Är det dags att gallra en äldre skog eller avverka? För att kunna planera och genomföra åtgärden på rätt sätt måste området först...
Skogsskötsel

Trygga framtiden

Att lämna över en skogsfastighet kan vara både känsloladdat och komplicerat. Men genom planering och dialog kan ett generationsskifte skapa...