• Skogsskötsel

Med skogen som arbetsplats

Ella Nordkvist, 21 år, valde att utbilda sig till maskinförare. Sedan hon tog studenten från Naturbruksgymnasiet i Ljusdal, kör hon skotare i skogarna runt Färila.

Ella Nordkvist valde ett jobb som maskinförare efter studenten. Foto: Petter Elfsberg

Berätta om ditt jobb!
– Jag jobbar på TN Skogsentreprenad i Färila. Vi är 12 anställda fördelat på tre drivningsgrupper. Vi arbetar tvåskift; ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass. En vanlig dag på jobbet går jag upp vid 5–6-tiden och tar mig ut till avverkningsplatsen. Jag skotar ut virket ur skogen och oftast har jag en kollega på plats som kör skördaren. Mina kollegor är världens bästa och vi hjälps alltid åt.

Varför valde du ett skogligt yrke?
– Båda mina föräldrar har skoglig bakgrund och äger skog. Jag har så att säga ”skogen i släkten” och skogsbruk intresserar mig. Jag trivs bra med att jobba på egen hand i skotaren, det är frihet under ansvar. Och det är oftast fantastiskt vacker natur som man får vistas i på jobbet.

Finns det utmaningar med att jobba i skogen?
– Det är klart att det finns vissa fysiskt tunga moment som kan vara utmanande, till exempel tunga lyft om en maskindel går söner. Men den största delen av jobbet är att lära sig att köra med rätt teknik. Jag kan absolut rekommendera alla att jobba med skogsbruk. Det tar alltid lite tid att lära sig ett nytt jobb, och det är viktigt att man hamnar på en arbetsplats där man får lära sig i lugn och ro. Det är också viktigt att inte pressas till att köra fort när man är ny, farten kommer med erfarenheten. Det viktiga är inte hur mycket man hinner köra ut på ett skift utan att det blir bra gjort.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag kommer fortsätta att köra skotare ytterligare en tid. Även om jag gör något annat en period tror jag att jag alltid kommer att hitta tillbaka till skogen.

Har du några tips till de som funderar på skogliga jobb?
– Våga prova och tro på dig själv! Det är bra att vara trygg och ha lite skinn på nästan, man kommer i kontakt med många olika människor.

 

Naturbruksgymnasium inriktning skog

- Naturbruksgymnasium ger grundläggande kunskap i modernt skogsbruk. Programmen innehåller ämnen som skogsvård, skogsmaskiner, skogsplantering, skogsvetenskap och naturvård.

- Eleverna lär sig att använda och sköta skogsmaskiner och utrustning, till exempel motorsåg och röjsåg. En stor del av utbildningen sker utomhus och i skogen och delar av utbildningen är arbetsplatsförlagd.

- Utbildningen förbereder eleverna för yrken som skogsmaskinförare, skogsarbetare, skogsvårdare, och skogsbrukstekniker samt för högre utbildningar inom skogsbruk och miljövetenskap.

Samarbete med skogsindustrin

Många skogsbruksgymnasier har nära samarbeten med skogsindustrin. Detta ger studenterna värdefulla praktikplatser och nätverksmöjligheter.

Under läsåret 2023/24 studerade sammanlagt 1094 elever på Naturbruksgymnasium med inriktning Skogsbruk. Av dessa var 15 procent flickor.

Källa: Skolverket

Läs mer

Skogsskötsel

Skydd av skogens biologiska värden

Är det dags att gallra en äldre skog eller avverka? För att kunna planera och genomföra åtgärden på rätt sätt måste området först...
Skogsskötsel

Trygga framtiden

Att lämna över en skogsfastighet kan vara både känsloladdat och komplicerat. Men genom planering och dialog kan ett generationsskifte skapa...
Skogsskötsel

Med skogen som arbetsplats

Ella Nordkvist, 21 år, valde att utbilda sig till maskinförare. Sedan hon tog studenten från Naturbruksgymnasiet i Ljusdal, kör hon skotare i...