• Skogsskötsel

Ökad kunskap ger bättre lönsamhet

Vill du lära dig mer om skogsbruk, virkesförsäljning eller röjsågsarbete? Kunskap är som bekant makt och det finns många utbildningar för dig som vill utveckla din verksamhet.

Sol strilar genom träden vid en skogsväg.

Även en erfaren skogsägare kan ha stor behållning av kurser för att utveckla och effektivisera verksamheten. Det finns både terminslånga universitetskurser på deltid och dags- eller kvällskurser som olika aktörer erbjuder vid enstaka tillfällen. 

Utbildningen har betytt oerhört mycket för mitt företagande.

På Linnéuniversitetet satsar man sedan 15 år tillbaka på distansutbildningar för skogsägare.
– Vi undervisar framför allt i hållbart familjeskogsbruk men har också specialiserade påbyggnadskurser i certifiering, virkesförsäljning och hur man utökar sin verksamhet med exempelvis jakt eller ske, berättar Göran Peterson, universitetsadjunkt på institutionen för skog- och träteknik på Linnéuniversitetet.

Skogsutbildningar på deltid och distans

Utbildningarna är på deltid. Undervisningen sker på nätet och genom regelbundna träffar, samt hemuppgifter som redovisas. Syftet är att lägga så mycket makt som möjligt i händerna på skogsägarna.
– Skogsägaren ska ha så mycket kunskap som möjligt om försäljning, förädling, var värdet sitter och hur man sköter skogen. Vi vill ju att framtidens skogsägare ska vara kunniga och ta hand om sin skog på bästa sätt.

Han menar att framtidens skogsägare har en annan bakgrund än tidigare.
– Framtidens skogsägare är inte lantbrukare med djur som förr. Många är tjänstemän som av en eller annan anledning ”blivit med skog”, säger han. Många är akademiker och har redan en utbildning inom något annat. Kvinnliga skogsägare blir allt fler och hälften av våra studenter är kvinnor.

Maria Westrin Wernström drev ett hälsoföretag när hon i 40-årsåldern fick ärva skog. I dag äger hon sex skogsfastigheter och har skogen som heltidssyssla.
– Efter utbildningen vid Linnéuniversitetet kunde jag utveckla min verksamhet på ett sätt som hade varit svårt utan de kunskaper jag fick där. Det handlar om att lära sig skogsskötsel lika mycket som ekonomi. Utbildningen har betytt oerhört mycket för mitt företagande, säger hon.

Utöver universitetskurserna finns det kortare, praktiska kurser hos flera aktörer, exempelvis Skogforsk eller Skogsstyrelsen, inom bland annat skogsskötsel och motor- och röjsåg.

Utbildningar för skogsägare

  • Linnéuniversitetet erbjuder terminskurser på 50 eller 25 procent inom hållbart familjeskogsbruk, skogsföretagets ekonomi, virkeslära och mycket mer. Kurserna är kostnadsfria. Undervisningen sker på nätet samt genom träffar, praktiska uppgifter och slutprov.
  • Skogsstyrelsen tillhandahåller utbildningar inom skogsskötsel, ekonomi och miljöhänsyn samt motor- och röjsågsutbildningar. Kurserna sträcker sig över några dagar eller kvällar och riktar sig både till nybörjare och erfarna skogsägare som vill lära sig mer.
  • Skogforsk kurser varierar från år till år. Skogforsk driver också den nätbaserade utbildningsplattformen ”Kunskap direkt” där man kostnadsfritt kan ta del av kurser inom exempelvis skogsskötsel och miljöhänsyn.

Mer att läsa

Skogsskötsel

Tips till dig som gallrar själv

Gallrar du själv med motorsåg eller maskin? Här får du de bästa tipsen av Billeruds produktionsledare.
Skogsskötsel

Skydd av skogens biologiska värden

Är det dags att gallra en äldre skog eller avverka? För att kunna planera och genomföra åtgärden på rätt sätt måste området först...
Skogsskötsel

Trygga framtiden

Att lämna över en skogsfastighet kan vara både känsloladdat och komplicerat. Men genom planering och dialog kan ett generationsskifte skapa...