- Fritid i skogen
Skogens skafferi
Löven byter färg och jaktsäsongen inleds. Prova dig fram kring styckning och tillagning, uppmanar jägaren och författaren Fredrik Lundberg.

I Sverige kan man jaga allt från sjöfågel och skogsfågel till vildsvin, hjort, älg och rådjur.
– Det finns en otrolig variation i den svenska naturen, säger Fredrik Lundberg entusiastiskt.
Han har nyligen gett ut boken "Från skott till stek", en rolig och lättsam guide till jakt, hantering och tillagning.
– Många tycker om kött men ogillar köttindustrin. Då är vilt den bästa lösningen, fortsätter han.
Stycka lär du dig med övning
Viltkött har många fördelar. Det är magert och proteinrikt, uppfött på naturlig föda och har inte medicinerats. Att själv ta tillvara på köttet är dessutom inte så svårt som man skulle kunna tro.
– När det gäller styckning är mitt bästa tips att prova sig fram. Du behöver inte gå någon kurs. Jag har jagat i sex år och är fortfarande inte jätteduktig, men jag lär mig hela tiden, säger Fredrik.
Läs eller titta på klipp på internet om du vill, men det viktigaste är att prova sig fram.
Han minns med ett leende när han för några år sedan styckade sitt första rådjur.
– Jag hade ingen aning om vad delarna hette och det blev mycket grytbitar, men det är ju ingen katastrof. Det måste inte vara en perfekt kotlett för att det ska vara gott. Läs eller titta på ett klipp på internet om du vill, men det viktigaste är att prova sig fram, säger Fredrik.
Lägg energi på tillagningen
Tillagningen, däremot, är viktig. Det vanligaste misstaget är att man steker för länge och därmed går miste om viltköttets unika smak och kvaliteter.
– Många minns kanske en alldeles för hårt tillagad älgstek från barndomen. Felet många gör är just att steka för länge och för hårt, säger Fredrik.
Han uppmanar till att våga låta köttet vara lite rött, gravat eller helt rått.
– Genomstek aldrig vilt. Eftersom det är så rent kött finns det inget att vara orolig över. Till skillnad från gris så måste exempelvis inte ett vildsvin vara genomstekt. En av de godaste rätterna jag någonsin ätit är gravad älg på asiatiskt vis. Råbiff på älg är också jättegott.
För Fredrik själv var det inte kärleken till kött som fick honom att börja jaga.
– Jag fick upp ögonen för vilt för att jag älskar kantareller. Det är fantastiskt gott till. Men jag tycker också att man ska prova det oväntade. Kristin Johansson som gjort recepten till boken gjorde till exempel ett nyponglaserat vildsvin. Det var underbart gott. Man ska våga testa oväntade smaker.
Gulasch med rönnbär, timjan och kummin
6 portioner
500 g älgkött
200 g rökt sidfläsk
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1⁄2-1 chili
matolja
smör
3-4 dl rött vin
1 dl viltfond
1 l vatten
6 potatisar
Kryddor
2 tsk torkad timjan
2 tsk rökt paprikapulver
1 msk kumminfrön
1 msk torkade rönnbär
Gör så här:
Skiva det rumstempererade köttet. Mixa kryddorna. Skiva morot, palsternacka, lök, vitlök, paprika och chili. Hetta upp olja och en klick smör. Bryn kött och fläsk. Blanda ner grönsaker och kryddor och stek några minuter. Slå på vin, fond och vatten och låt puttra på låg värme under lock cirka tre timmar. Kolla till grytan och späd eventuellt med mer vatten. Skär potatisen i bitar. Lägg ner den i grytan när köttet är mört. Låt puttra ytterligare tio minuter. Smaka av med salt och peppar, servera med crème fraiche eller smetana och bröd.