- Skogsskötsel
Skogsbilväg för lyckade åtgärder
Avverkningar och virkestransporter utförs året runt. För att möjliggöra detta måste vägnätet vara väl fungerande, utbyggt och underhållet. Med bra skogsbilvägar får du också bättre betalt för virket och en mer lättillgänglig skog.
Att anlägga en ny skogsbilväg eller rusta upp en befintlig väg är smarta investeringar som kan underlätta ditt skogsägande på många sätt. Det blir till exempel enklare att utföra aktiviteter som skogsvårdsskötsel, uppsikt och rekreation. Bra vägar är även fördelaktiga för ekonomi och miljö, då det är mycket mer energieffektivt att transportera virke med lastbil än att köra fram virket med skotare.
– En skotare som transporterar virke i terräng förbrukar upp till 50 gånger mer energi jämfört med om samma transportarbete skulle utföras med en lastbil på väg, säger Per Nordahl, vägansvarig på Billerud.
För att en väg ska fungera på ett bra sätt krävs noggrann planering innan byggnationen. Vägen behöver placeras optimalt i terrängen och vara funktionsriktig. Dessutom måste den anläggas så att miljöpåverkan minimeras.
– Att bygga en väg med idealisk utformning och placering kräver kunskap. Det kan vi på Billerud hjälpa dig med, säger Per.
Räkna på lönsamheten
Hur vet jag om det är värt att bygga en ny skogsbilväg? En bra grundregel är att en ny väg blir lönsam om skotarens avstånd för att frakta virket till väg är längre än 300 meter. Det är dock alltid bra att räkna på varje specifikt fall.
– Din lokala virkesköpare kan hjälpa dig att räkna på lönsamheten samt att planera sträckning och bedöma behov av underhåll. Vi har också entreprenörer för vägbyggnation som kan utföra arbetet, säger Per.
Viktigt att tänka på är att den anlagda vägen aldrig kan betraktas som helt färdig.
– Har du investerat i en väg måste du se den som ett kapital som ska skötas, annars förlorar den sitt värde över tid. Vägen behöver kontinuerligt underhållas med exempelvis buskröjning, grusning och hyvling för att inte växa igen eller riskera att köras sönder, säger Per.
Vatten är en stor riskfaktor. Om vatten samlas på vägen kan vägkroppen mjukas upp, vilket ökar risken för skador när virkestransporter kör på vägen.
– Detta kan förebyggas genom att dränera vägen med dikesrensning, nödvändiga trummor och komplettera med slitlager. Det ger vägen större chans att klara tunga transporter, avslutar Per Nordahl.
Att tänka på vid anläggning av skogsbilväg
- Nybyggnation ska anmälas och samrådas med Skogsstyrelsen.
- Sök samverkan mellan fastigheter för optimalt resultat.
- Placera vägen på höjdryggar och på mark med god naturlig dränering.
- Lämna områden med höga naturvärden orörda.
- Anpassa vägen så att våtmarker med natur- eller kulturmiljövärden inte påverkas.
- Forn- och kulturlämningar ska lämnas orörda.
- En skogsbilväg som ansluts till allmän väg måste ha tillstånd från Trafikverket.
- Vägen ska byggas så att en lastbil med släp kan komma fram och vända.
- Vägen ska ha parkeringsfickor och mötesplatser.
- Vägtrummor ska finnas efter behov och vara rätt placerade.