• Skogsskötsel

Vem behöver motorsågskörkort?

Numera är det krav på att den som använder motorsåg i sitt yrkesarbete ska ha motorsågskörkort. Även du som jobbar i din egen skog kan behöva det.

Körkortet kan vara nödvändigt även för skogsägare som jobbar privat i sin egen skog eller hjälper någon annan i skogen, samt för medlemmar i en samfällighet. Om man låter någon arbeta med motorsåg utan att ha uppfyllt kraven på motorsågskörkort kan det bli böter på upp till 10 000 kronor.

– När man arbetar i sin egen skog krävs inget körkort, säger Patrik Fredriksson, virkesköpare på Billerud Skog. Inte heller om man hjälps åt inom familjen och nära släkt i rakt nedstigande led. Om man som skogsägare däremot anlitar en granne eller vän och jobbar tillsammans i skogen, krävs det i praktiken ett körkort, både får sin egen del och för den man anlitar.

Det är Arbetsmiljöverket som står bakom de skärpta reglerna och som skogsägare är man arbetsmiljöansvarig i sin skog.

Ett motorsågskörkort är ett bra sätt att försäkra sig om att man arbetar så säkert som möjligt.

– Det betyder att skogsägaren har ett arbetsmiljöansvar om det skulle hända en olycka och därför är det bra att ställa krav på att de som arbetar i skogen har motorsågskörkort, säger Patrik.

Det gäller även om man inte betalar någon ersättning till den som hjälper till. Även skogsägaren själv ska ha körkort om man arbetar med vänner eller grannar i sin egen skog.

– Att arbeta i skogen är en farlig sysselsättning och ett motorsågskörkort är ett bra sätt att försäkra sig om att man arbetar så säkert som möjligt, säger Patrik. Även många äldre som har arbetat länge i skogen tycker att de har haft nytta av utbildningen.

Här kan du ta körkort för motor- och röjsåg:

  • Säker Skog, en ekonomisk förening med LRF och de fyra skogsägarföreningarna som ägare, utfärdar körkorten.
  • Själva utbildningarna hålls av andra certifierade aktörer, till exempel studieförbunden, Skogsstyrelsen och LRF.
  • Skogsbrukets Yrkesnämnd (SYN) erbjuder en webbutbildning. Det går också att bara avlägga praktiskt och teoretiskt prov om man redan har de kunskaper som krävs.

Mer om motor- och röjsågskörkort

I slutet av februari 2015 hade närmare 78 000 motor- och röjsågskörkort utfärdats.

Motorsågskörkort på Sakerskog.se

Missa inte

Skogsskötsel

Tips till dig som gallrar själv

Gallrar du själv med motorsåg eller maskin? Här får du de bästa tipsen av Billeruds produktionsledare.
Skogsskötsel

Skydd av skogens biologiska värden

Är det dags att gallra en äldre skog eller avverka? För att kunna planera och genomföra åtgärden på rätt sätt måste området först...
Skogsskötsel

Trygga framtiden

Att lämna över en skogsfastighet kan vara både känsloladdat och komplicerat. Men genom planering och dialog kan ett generationsskifte skapa...