- Fritid i skogen
Visst nappar det
Det behöver inte vara stor sjö för stor fisk. Vid abborrfiske gäller snarare tvärtom. De riktigt fina abborrarna finns i skogens tjärnar och småsjöar.

Sommarens mest perfekta abborrfiske sker med fördel i en liten skogstjärn eller sjö. Det är väl känt att vissa riktigt små sjöar eller tjärnar kan bjuda på de stora abborrarna, medan det i andra bara simmar småfisk.
Skiljer mycket i storlek
Vad är det då som gör att abborren växer till sig rejält i vissa bestånd? Och finns det några tecken som kan avslöja att under just den där mörka vattenytan lurar det bjässar? Peter Sjödin är fiskeexpert och tidigare programledare i tv-programmet Fiske med Peter & William.
– På vissa ställen har abborrarna blivit ett så kallat "tusenbröder"-bestånd. Då finns bara mindre exemplar där ingen riktigt äter upp sig och blir större än någon annan. Detta beror på näringsbrist. I en bra abborrsjö är det istället en pyramid av riktigt stora predatorer i toppen, många i mellanstorlek och längst ned rekryteringsbasen av småfisk. Där är också ett mer blandat bestånd av olika arter, berättar Peter.
Var vissa exemplar växer till sig rejält beror bland annat på något så spännande som fiskens ontogenetiska skiften. Det vill säga, de kan ändra föda beroende på vilken storlek de har; från djurplankton till större bytesdjur som ädermygglarver, trollsländelarver, små kräftor, snäckor och dagsländor.
Kan bli fiskätare
Detta gäller många sötvattensfiskar men abborren är en baddare på att ta sig fram i detta näringsintagets hårda djungel. Detta eftersom den snabbt kan göra ytterligare ett ontogenetiskt skifte – och bli fiskätande.
Vissa abborrar är mer aggressiva och snabbare i sin livscykel.
Abborren kan även som mycket litet yngel livnära sig på till exempel mindre mörtyngel. Dock börjar fisk inte vara den dominerande födan förrän abborren uppnått en storlek på 11–16 centimeter, vilket brukar ske när de är mellan 2–5 år.
– Det verkar finnas inbyggt i abborrens genetiska kod att det med vissa mellanrum föds exemplar som är mer aggressiva och snabbare i sin livscykel och därför börjar äta mer. Dessa har dominans i vattnet och eftersom abborren jagar i flock ska du bara fortsätta att fiska just på den plats där du precis fått napp.
Där ligger nämligen nästan garanterat andra abborrar och trycker.
– När en abborre nappar på betet så sätts de andras huggreflexer också igång, men ta inte mera fisk än du äter upp, avslutar Peter.
Så fångas de största abborrarna
Peter Sjödin är fiskeexpert och tidigare program ledare i tv-programmet Fiske med Peter & William. Han berättar att svenska abborrekordet är 3,5 kilo och att små skogsjöar och tjärnar är perfekta platser att fånga de riktigt stora abborrarna. Här får du de största på kroken:
- De finns ofta vid djuphålor, grund och vassruggar.
- Använd jigg och små vobblers, silvriga eller kopparfärgade medelstora spinnare.
- Sena somrar med högtryck går abborren ytligt och jagar småfisk.
- Passa på när det ljusnar och mörknar. Solens gång påverkar fisken att bli mer aktiv.
Fiska med spinnspö eller meta med mask. Vissa fiskar även abborre med flugspö.