En bra start för framtida bestånd
Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Planteringssäsongen är här och nu stundar en hektisk tid. Senast runt midsommar ska vårens plantor vara i marken. Jenny Landström, skogsvårdsledare och verksamhetsutvecklare på Billerud, svarar på några vanliga frågor om hur planteringen blir lyckosam.
Hur ska man tänka kring återbeskogning?
– I Sverige måste den som avverkar skog enligt lag säkerställa att ny skog växer upp. Frågan om återbeskogning lyfts redan i samband med att avverkningen planeras. Det innebär att när man beslutat sig för avverkning ska man även planera inför föryngringen. På Billerud kan vi hjälpa skogsägare med både rådgivning och genomförande av markberedning och plantering.
Vad är grunden till en lyckad plantering?
– Det är framför allt två saker att tänka på. Det första är en bra genomförd markberedning. Utifrån områdets karaktär väljer man en ståndortsanpassad markberedningsmetod, till exempel harv, dragen högläggare eller grävmaskin. Markberedningen syftar främst till att skapa bra planteringspunkter och bra växtplatser så att plantorna ska kunna etablera sig snabbt. Vid markberedningen skapas mineraljordsfläckar vilket ger en bra planteringspunkt. Markberedningen tar även bort konkurrerande vegetation och ger ett bra skydd mot snytbaggen som inte trivs på öppna ytor.
– Det andra är att välja rätt trädslag och planttyp beroende på markens ståndort. Rätt trädslag på rätt växtplats är avgörande för en lyckad föryngring som lägger grunden för framtidens skogar.
– På Billerud använder vi alltid förädlade plantor som härstammar från träd med god kvalitet, rätt proveniens och bra tillväxt.
Ska man välja behandlade eller obehandlade plantor?
– Det beror lite på områdets geografiska belägenhet och om det exempelvis finns kringliggande färska hyggen som drar till sig snytbaggar. Om en sådan trakt ska planteras, är det bra att välja plantor som behandlats med ett snytbaggeskydd bestående av lim och sand. Detta görs på plantskolan innan plantorna sätts ut i skogen.
Hur går det till om jag anlitar Billerud för plantering?
– Vi har erfarna och duktiga entreprenörer som genomför planteringen. De avropar, hämtar plantorna på plantskolan och kör ut dem till hygget. Plantorna levereras frysta i kartonger och när de har tinat kan de sättas i marken. Sedan gör entreprenören en daglig uppföljning och kontrollerar att plantantalet stämmer överens med traktdirektivet. Billerud utför sedan en planttaxering för att säkerställa att planteringen är godkänd sett till kvalitet och kvantitet. Detta sker kort efter att planteringen är genomförd.
När bör jag som skogsägare se till min nyplantering?
– Vi rekommenderar att åka ut både efter den första och andra växtsäsongen med början från september. Kontrollera att plantorna har etablerat sig och identifiera behovet av en eventuell hjälpplantering.
Hur gör jag om jag vill plantera själv?
– Du som skogsägare kan beställa och köpa leveransplantor via Billerud och ta del av vår rådgivning men sedan plantera själv. Välj de plantor som har bäst förutsättningar för din mark och förbered noga så att plantorna får bästa möjliga start i livet.
När ska plantorna beställas?
– Plantorna ska beställas ett och ett halvt år i förväg. Plantorna för våren 2025 beställde vi hos plantskolorna i januari i år, det är viktigt att vara ute i god tid. Ett tips är att skaffa en skogsbruksplan om man inte redan har det, det ger en bra planering av skogsbruksåtgärderna.