Nyhet
30 maj 2024, 9:00 CET

Hög tid att bekämpa borrarna

Juni är den bästa tiden att bekämpa granbarkborrarna, eftersom både föräldradjuren och dess avkommor då finns i träden. Genom att ta bort angripna träd kan du bli av med två generationer på en gång.

– Har du vindfällda, skadade eller angripna granar är det klart mest effektivt att plocka ut dem ur skogen nu. Väntar du till slutet av högsommarperioden hinner avkommorna lämna träden och effekten blir då inte densamma, säger Olof Andersson, chef för skoglig planering på Billerud Skog.

Vädret avgörande

Årets säsong har börjat gynnsamt för granbarkborrarna med torrt och varmt väder, precis som förra året. Då vände det dock tvärt i juli med regn och kallare temperaturer, vilket också var en orsak till att angreppen minskade under 2023 jämfört med 2022.

Omfattningen på skadorna i år beror mycket på sommarens väder.
– Blir det som i fjol med regn och kyla avtar svärmningen. Men fortsätter det varma, torra vädret gynnas granbarkborrarna och kan svärma en andra gång. Detta är särskilt vanligt i södra Sverige, säger han.

Tecken på angrepp

Det säkraste tecknet på angrepp är brunt borrmjöl på stammen och vid stambasen av stående träd. På liggande stammar kan man se små ingångshål i barken samt rödbrunt borrmjöl i små högar. Vid kraftiga pågående angrepp kan det också ligga torra gröna barr på marken kring de stående träden, liknande hur det ser ut under en barrande julgran. Det sker dock senare under sommaren när angreppen har kommit långt.

Ta hjälp vid stora angrepp

Vid mindre angrepp av granbarkborre kan du avverka granarna själv motormanuellt.
– Men tänk på säkerheten, särskilt om du ska hantera vindfällda träd. Det är det farligaste motorsågsarbete du kan utföra. Handlar det om många träd, ta hjälp! Det gäller både för din säkerhet och för att undvika att du inte hinner med. Blir det angripna träd kvar fungerar de som yngelhärdar för nya granbarkborrar, säger Olof.

– Träd som varit döda en längre tid ska lämnas kvar, de är helt ointressanta för skadeinsekter och fungerar istället som yngelplatser för värdefulla insekter som äter granbarkborrar, lägger han till.

En till skadegörare

Förutom granbarkborren visar Skogsstyrelsens skogsskaderapport att det också finns en annan skadegörare som orsakar stora skador på våra granskogar: den dubbelögade bastborren. Den står för ungefär 20 procent av all svensk dödad granskog.

– Den har flugit lite under vår radar, eftersom den angriper i stort sett samma skog och kan bekämpas med samma strategi som granbarkborren. Men även den är ett problem, säger Olof.

Dubbelögad bastborre. Foto: Gilles San Martin, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons.

Så minskar du risken för angrepp

  • Ta hand om färska vindfällen och toppbrott.
  • Spara alla stående och liggande döda träd, då de är yngelplatser för granbarkborrens fiender.
  • Prioritera avverkning av riskbestånd (granbestånd som tidigare angripits av granbarkborre, äldre granskog eller granbestånd som står på för torr mark) framför andra bestånd. Välj rätt trädslag på rätt mark. Undvik gran på tallmarker.
  • Satsa på blandbestånd för att sprida riskerna.

Nyhet
30 maj 2024

Hög tid att bekämpa borrarna

Juni är den bästa tiden att bekämpa granbarkborrarna, eftersom både föräldradjuren och dess avkommor då finns i träden. Genom att ta bort...
Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.