Nyhet
26 aug 2024, 10:10 CET

Nu är det lönsamt att gallra

Priserna på virke fortsätter att öka. Detta gäller särskilt för massaved, där nya rekordnivåer nåtts. Ta tillfället i akt och se över avverkningsbehovet i din skog.

Just nu är det mycket förmånligt för skogsägare att avverka. Det beror bland annat på en hög efterfrågan på skogsråvara, vilket pressat upp priserna till höga nivåer. Dessutom ligger skogsbruket i bra fas med avverkningarna, vilket innebär att väntetiden för avverkning generellt är kort.

Lönsamt även med klenare gallringar

Prisnivåerna är idag så höga att alla typer av avverkningsåtgärder ger ett bra netto. Detta gäller inte bara föryngringsavverkningar och sistagallringar, utan även klenare gallringar kan nu vara lönsamma, något som inte alltid varit fallet.

Har du bestånd som behöver gallras är det alltså ett utmärkt tillfälle att göra det nu. Förutom att du får bra betalt innebär utglesningen att de kvarstående träden får mer solljus, näring och utrymme att växa sig starka.

Hur vet jag om skogen behöver gallras? Har du en skogsbruksplan är ett bra tips att titta i den. Där anges vanligtvis vilka bestånd som bör gallras de närmaste åren. Du kan också ge dig ut i skogen och inspektera hur den ser ut. Ett tydligt tecken på att skogen behöver gallras är om trädkronorna breder ut sig så mycket att de tar i varandra. Du kan även beräkna gallringsbehovet med hjälp av en gallringsmall och mätningar i beståndet.

Behöver du hjälp? Kontakta gärna din lokala virkesköpare så kan ni tillsammans se över vilka bestånd som är lämpliga för avverkning.

Läs mer

Nyhet
26 aug 2024

Nu är det lönsamt att gallra

Priserna på virke fortsätter att öka. Detta gäller särskilt för massaved, där nya rekordnivåer nåtts. Ta tillfället i akt och se över...
Nyhet
16 aug 2024

Se över din skog efter sommaren

Hösten är i antågande. Passa på att ge dig ut och kolla till din skog efter sommaren, som i norra och mellersta Sverige varit vädermässigt...
Nyhet
30 maj 2024

Hög tid att bekämpa borrarna

Juni är den bästa tiden att bekämpa granbarkborrarna, eftersom både föräldradjuren och dess avkommor då finns i träden. Genom att ta bort...