Nyhet
16 aug 2024, 16:30 CET

Se över din skog efter sommaren

Hösten är i antågande. Passa på att ge dig ut och kolla till din skog efter sommaren, som i norra och mellersta Sverige varit vädermässigt "lagom" med både sol och regn.

Foto: Erik Thor

Nu börjar en favoritårstid för många skogsägare, med löv som skiftar i alla färger, möjligheten att plocka och fylla frysen med bär och svamp, och för vissa den stundande jakten. Hösten är också ett utmärkt tillfälle att se över din skog efter sommarens tillväxtperiod.

Saker som är viktiga att titta på är hur skogen har utvecklats och om den drabbats av några skador. Om du upptäcker något som behöver åtgärdas är det viktigt att agera så snart som möjligt, för att de ekonomiska värdena och skogens naturvärden ska påverkas så lite som möjligt.

Kolla detta

  • Svamp- eller insektsangrepp. Ser träden i din skog friska ut? Om du hittar tecken på angrepp av svamp eller insekter är det ofta viktigt att agera snabbt. Ta kontakt med din virkesköpare för råd om hur du bäst går till väga beroende på vilket angrepp det gäller.
  • Återväxt i pågående föryngringar. Har du pågående föryngringar? Kontrollera plantantal och tillväxt. Om planteringen inte tagit sig ordentligt kan du behöva planera för en hjälpplantering eller, i värsta fall, omplantering nästa vår. Även vid naturlig föryngring med fröträd bör resultatet undersökas efter några år för att säkerställa att tillräckligt många nya plantor etablerat sig.
  • Färska vindfällen. Granbarkborrar lockas till svagare träd och färska vindfällen är en av deras favoriter. Om du hittar färska vindfällen, se till att få bort dem innan nästa svärmning, som normalt sker vid den första värmeböljan på våren. I Billeruds skogsägarapp kan du markera de exakta platserna för dina vindfällen.
  • Röjningsbehov. Gör en röjningsinventering. Om det finns behov av röjning är hösten en bra tid att planera och beställa detta, om du inte planerar att röja själv. Att röja ungskogen före nästa vegetationsperiod ger ofta ett bättre resultat och kan även vara något billigare.

Läs mer

Nyhet
26 aug 2024

Nu är det lönsamt att gallra

Priserna på virke fortsätter att öka. Detta gäller särskilt för massaved, där nya rekordnivåer nåtts. Ta tillfället i akt och se över...
Nyhet
16 aug 2024

Se över din skog efter sommaren

Hösten är i antågande. Passa på att ge dig ut och kolla till din skog efter sommaren, som i norra och mellersta Sverige varit vädermässigt...
Nyhet
30 maj 2024

Hög tid att bekämpa borrarna

Juni är den bästa tiden att bekämpa granbarkborrarna, eftersom både föräldradjuren och dess avkommor då finns i träden. Genom att ta bort...