Nyhet
30 sep 2024, 14:53 CET

Självverksam på hållbart sätt

Att vara självverksam innebär att du som skogsägare tar ansvar för skötselåtgärder på egen hand. Det kan spara pengar, ge dig kontroll över processen och skapa en djupare relation till din skog.

Foto: Johnér

– Det finns många engagerade skogsägare som gärna utför skogliga åtgärder på egen hand. Det tycker vi är roligt. Men det är viktigt att komma ihåg att misstag kan få stora konsekvenser – inte bara för skogen och ekonomin, utan även för din personliga säkerhet. Vårt råd är därför att alltid ta hjälp om du är osäker, saknar utrustning eller tid, säger Jörgen Wikström, som är skogsvårdsledare på Billerud Skog.

Få tips i vår handbok

Har du några planerade skötselåtgärder som du vill utföra på egen hand? Då kan du ta hjälp av vår handbok som ges ut till certifierade skogsägare. Den innehåller praktiska råd för ett hållbart skogsbruk. Här är några tips för röjning:

  • Bevara eller skapa kantzoner mot sjöar och vattendrag.
  • Gynna lövträd och buskar i kantzoner och bryn för att skapa en skiktad, olikåldrig zon.
  • Bevara hänsynsytor som skyddar naturvärden eller kulturlämningar från tidigare åtgärder.
  • Spara minst var tionde stam (tio procent) som ett lövträd där det är möjligt.
  • Värna busk- och trädarter som en, ek och sälg.
  • Spara träd som vilt gärna betar, såsom asp, rönn, sälg, vide och ädellövträd i stor utsträckning.

Handboken innehåller även råd om bland annat veduttag, uttag av vindfällen och plantering samt vägledning om hur du visar generell hänsyn.
– Handboken är till för dig som vill bedriva ett hållbart skogsbruk. Om du följer råden i den har du också möjlighet att certifiera ditt skogsbruk, säger Jörgen Wikström.

Ladda ner handboken här.

Läs mer

Nyhet
25 okt 2024

Planera ekonomin inför årsskiftet

Årets slut närmar sig. För dig som skogsägare är detta en tid att se över din ekonomi. Med bra planering och koll på kvitton och fakturor kan du...
Nyhet
15 okt 2024

Populär utbildning på distans

Distansutbildningar inom skog öppnar nya möjligheter för att tillgodose skogsindustrins behov av skoglig kompetens på högre nivå.
Nyhet
30 sep 2024

Självverksam på hållbart sätt

Att vara självverksam innebär att du som skogsägare tar ansvar för skötselåtgärder på egen hand. Det kan spara pengar, ge dig kontroll över...